måndag 20 juli 2009

Lite mer svininfluensapanik orkar vi väl?

En ambulansförare åkte till jobbet och jobbade på, trots att hans dotter låg hemma i svininfluensa, trots att han själv kände sig hänging och under passet fick feber, förtäljer Expressen. Jag känner inte till mer om saken än vad som står att läsa på hemsidan, men jag vet hur Försäkringskassans regler ser ut kring det här med vård av barn. En förälder får stanna hemma med ersättning. Om pappan, som jobbade ett 24-timmarspass, stannat hemma hade familjen sannolikt förlorat mycket pengar jämfört med om mamman, som jag helt sonika gissar inte jobbar 24-timmars pass parallellt med pappans pass, var hemma. Om han sjukanmält sig själv hade han förlorat ännumer pengar på karensdagen.

Alltså valde han att jobba, trots att han var smittbärare.

Han är inte unik, vi har talat om detta tidigare. Människor kommer att gå till jobbet och till skolan trots att de känner sig hängiga, trots att de har svininfluensiga barn eller anhöriga hemma. De kommer att sprida smittan på bussar, tunnelbanetåg, spårvagnar och pendeltåg. De kommer att sprida den på arbetsplatse och i skolor helt enkelt för att de inte har råd att låta bli. De kommer inte heller att vaccinera sig för 300 kronor/familjemedlem, eftersom de inte har råd.

Det kommer att kosta oss, som samhälle, en jämrans massa pengar. Det vore billigare om de fick vara hemma utan karensdag, med 100% sjukpenning och full OB-ersättning. Det vore en god investering för samhället det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar