måndag 13 juli 2009

Staten sviker potentiella museibesökare

Under ett par år vågade sig Svenska Staten på ett spännande experiment: man slopade entréavgiften på samtliga statligt ägda muséer. Besökarna strömmade till, människor som annars inte skulle tänkt tanken gjorde utflykter in i muséernas värld, upptäckte världar av konst, arkitektur, historia och mycket annat de tidigare inte ens visste fanns.

2007 var experimentet över, gratisnöjenas tid förbi och samtliga vuxna besökare får återigen avlägga en summa för glädjen att få komma in och titta på de konstverk, artefakter och fynd vi alla äger tillsammans.

SvD berättar om sjunkande besöksstatistik överallt utom hos Armémuséum. Kunskapsbloggen berättar " att Riksantikvarieämbetet börjat lägga ut valda delar av sin fotosamling på Flickr commons. Även Nordiska museet har börjat göra sitt filmarkiv tillgängligt. Trevliga initiativ!" Visst är det ett trevligt initiativ, men jag tycker nog att det vore minst lika trevligt om vi kunde få ta del av muséernas fysiska utställningar utan att behöva betala entréavgift också. Kultur och historia är alltför viktigt för att några skall stängas ute av ekonomiska skäl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar