torsdag 30 juli 2009

abortrestriktioner

Jag har tappat räkningen, jag vet inte hur många gånger vi varit igenom det här nu: vi har fri abort i Sverige. Det ska vi fortsätta med.

Motsatsen, aborträtt med restriktioner, är inte alls rolig. Den är desperata bakgatsaborter, hemmaaborter, förstörda kvinnounderliv, förlorade kvinnoliv, föräldrarlösa barn, tragedier och sorger i långa banor. Oavsett vilka restriktioner det gäller så kommer kvinnor att vilja göra abort av precis just den anledningen ändå.

Men Åsa Passanisi, reporter på Aftonbladet Söndag, tycker annorlunda. Hon uttrycker sig så försiktigt om magkänsla och att våga prata om, säger inte någonstans rent ut att det här med att göra abort för att fostret är av ett visst kön, det tycker hon ska vara förbjudet. Ändå är det precis det hon antyder, gång på gång. Aborträtten måste begränsas, ty Åsa har moraliska betänkligheter kring andra människors val. Försiktigt försiktigt nämner hon det hemmatest för att få reda på barnets kön som nu lanseras i USA.
Grönt streck för pojke och orange för flicka. Testet går att köpa över nätet, och flera svenskar har redan beställt, under förevändningar som att ”det kan vara kul att veta.” Jo, visst kan det. Men lägg till vi i Sverige har fri abort till vecka 18. Plötsligt uppenbarar sig en gråzon. En möjlighet. Ett fördärv
Hon vågar sig på att använda det starka uttrycket fördärv. På sitt prudentliga moralistiskt försynta sätt antyder hon att detta test kommer att få kvinnor att välja bort barn av oönskat kön, bara för att barnet är av oönskat kön, och antyder i sitt ordval vad hon anser om dessa kvinnor.

Tänk er fortsättningen. Tänk de kvinnor som ändå vill låta ta bort det foster som är av ett eller annat kön. Kommer de att betraktas som lite mer fördärvade än de kvinnor som väljer abort av andra orsaker? För att de vill göra den där långa resan först, avsluta sin utbildning först, behålla sin ungflicksfigur, hålla sitt snedsprång på konferensen hemligt eller helt enkelt inte vill ha barn?

Åsa fortsätter sitt resonemang kring testet:
Testet gör det möjligt att välja och välja bort. Ingen behöver veta. Och vem har rätt att döma?
Det är en viktig fråga. Har någon rätt att döma? Jag tycker inte det, varken präster eller prudentliga damtidningsreportrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar