måndag 6 juli 2009

Vi måste planera för det värsta

I höst kan en andra våg av svininfluensan slå hårt mot Europa.
Då kan smittan ha blivit betydligt farligare, varnade folkhälsominister Maria Larsson vid ett EU-möte i Jönköping [...] När kyligare väder drar in framåt hösten finns farhågor att smittan ska ta ny fart. När skolorna dessutom öppnar riskerar den så kallade svininfluensan att spridas snabbt. Viruset kan då också ha förändrats och blivit värre [...] Bland annat har ministrarna pratat om vikten av förebyggande åtgärder som kan begränsa smittan. – Det handlar om sådana enkla saker som att man tvättar händerna, att man nyser i armbågen och att man stannar hemma om man är sjuk och inte går till jobbet eller skolan och smittar fler. Det där behöver vi kanske hjälpas åt med att samordna på EU-nivå
Jag tror inte det är varken handtvätten eller armbågsnysandet som skall samordnas, även om det vore spännande att se en demonstration av hur man faktiskt bär sig åt för att nysa i armbågen. Armvecket känns mer lättillgängligt men ministrar har nog fått lära sig något speciellt knep.

Nej, det torde vara det där med att stanna hemma när man är sjuk istället för att gå till jobbet och föra smittan vidare som skall samordnas. Jag anar att det är någon slags karantänåtgärd som diskuteras, men hyser ändå en naiv förhoppning om att man från regeringshåll skall vara beredda att lätta på börsen för detta. För det är ju helt enkelt så att medan ett statsråd kan stanna hemma med full betalning, utan att ens behöva sjukskriva sig (jodå, de kan det) så gäller andra regler för vanliga dödliga, och i synnerhet för låginkomsttagaren. Karensdagen gräver ett djupt hål i plånboken, missad OB betyder oerhört mycket och de procent som skiljer mellan lön och sjukpenning slår hårt mot den som lever på marginalen.

Ett tips till ministrarna: investera i en, om ni så önskar tillfällig, höjning av sjukpenningen till 100% för den med lägre inkomst än, säg... 20 000 i månaden. Glöm inte studenterna. Stryk karensdagen tills svininfluensan dragit förbi, och låt den tillfälliga föräldrapenningen följa med sjukpenningen. Jo, jag vet, många pengar blir det, men tro mig, det blir billigare i längden om sjuka har råd att hålla sig hemma än om de tvingas gå till jobbet, hostande och nysande i armbågen, och sprider smittan vidare till tio andra.

Det, kamrater och mötesdeltagare, vore att planera seriöst för det värsta för att kunna hoppas på det bästa.

2 kommentarer:

  1. bra idéer. men skulle inte gratis vaccin delas ut nu vilken dag som helst? jag kanske bara drömde ihop det.

    SvaraRadera
  2. Det finns inte vaccin till alla, men det finns virus till alla. Dessutom har ju vaccinet visat sig verkningslöst på virusstammen danmark. Nej, det behövs riktiga åtgärder, eller vill vi hellre chansa på att låginkomsttagare åker till jobbet ändå, för att de inte har råd med karensdagen förrän situationen är desperat? Låginkomsttagare städar, rör sig från en avdelning till en annan i de stora koncernerna, de serverar maten både i personalmatsalen och lunchrestaurangen, de trängs på bussar och spårvagnar och deras barn går på dagis. Och låginkomsttagarna hamnar sist i kön när det delas ut gratis vaccin till 'nyckelpersoner'. Har vi råd att inte ge dem ekonomisk möjlighet att stanna hemma och begränsa smittspridningen?

    SvaraRadera