söndag 26 juli 2009

Yrken som påverkar möjligheterna till party

Nattens bibliotek skriver om yrken som påverkar möjligheten till party, och jag plockar upp tråden.

Läkare

Att gå på fest och tala om att man jobbar som läkare innebär att utsätta sig för risken att förväntas ställa diagnos på ort och ställe. Bordskavaljerens tonsiller kan visas upp och hans svärmors krämpor kan bli beskrivna i detalj med en klart uttalad förväntan på en lista behandlingsalternativ, helst också en tid för svärmor redan på måndag för en undersökning. Men kan plötsligt finna sig stå till svars både för sjukvårdspolitiken, vårdköer och svininfluensevaccinsprioriteringar eller brist därpå.

Det finns goda sidor med att presentera sig som läkare också, givetvis, yrket omges fortfarande med en viss glamour och respekt.

Lärare


Att gå på fest och tala om att man jobbar som lärare betyder att man måste vara beredd på att ta emot och på stående fot bemöta och hantera medgästers besvikelser och trauman från skoltiden. Man ställs till svars för hur skolsituationen såg ut för tjugofem år sedan, ty många lever i tron att skolan än idag ser ut exakt som när de själva gick ut nian, och man ställs till svars för den bild av skolan som presenteras i media.

De goda sidorna med att presentera sig som lärare är att man, ibland åtminstone, betraktas som allmänbildad och rent av kunnig då och då.

Det var inte så länge sedan även dessa yrkesgrupper bemöttes med respekt.

Vilka fler exempel finns?

3 kommentarer:

 1. Att vara lärarutbildare (lärarlärare) ökar intensiteten i anklagelserna exponentiellt.

  Jag är inte lättstött men man kan bli t-r-ö-t-t

  Min bästa replik:
  - Varför tror du att jag tänker försvara skolan?

  SvaraRadera
 2. Sannerligen, trött blir man på att reduceras till enbart sin yrkesroll i ett sammanhang som borde vara till största delen av privat natur.

  SvaraRadera