torsdag 2 juli 2009

Lyxigt, exklusivt, privat!

Victoria Park i Malmö, en exklusiv gated community (exklusiviteten märks t ex redan när man går in på hemsidan och hör den stämningsfulla hissmusiken), tycks enligt vad Sydsvenskan har att berätta vara på väg att sakta förfalla till att bli ett rätt vanligt bostadsområde, visserligen fortfarande rätt dyrt och med exklusiva märken i maskinparken i kök och tvättstugor men ändå inte riktigt det avskilda, privata område för burgna fyrtiotalister byggherren drömde om. Och detta redan under uppbyggnadsstadiet.
Av de 133 lägenheter som hittills lagts ut för försäljning står var fjärde fortfarande utan köpare, mindre än två månader innan de första boene flyttar in. – Jag kan inte förneka att försäljningen gått lite trögare än förväntat, säger Victoria parks vd Peter Strand till Sydsvenskan.
Delar av lägenhetsbeståndet blir istället för bostadsrätter till hyresrätter, vilket ju lockar ett något annat klientel än de man först tänkt sig. Och det är inte den enda förändringen:
En annan förändring är att Victoria park numera försöker locka köpare i alla åldrar – den yngste som hittills köpt en lägenhet är född 1987. Projektet lanserades med inriktning på 40-talister, men alla sådana planer är skrotade sedan en tid tillbaka, även om vd:n Peter Strand förnekar att de någonsin existerat [...] Något annat som påverkas av den tröga försäljningen är de gemensamma faciliteterna, exempelvis biografen, spaanläggningen och restaurangen. De är alla dimensionerade för ett fullsatt Victoria park, och ett 20-tal personer håller i skrivande stund på att anställas för att driva anläggningarna. Med färre sålda bostäder än förväntat får Victoria park förlita sig alltmer på att besökare utifrån beger sig till anläggningen vid Kalkbrottet för att äta och få massage. – Vi kommer att sälja dagskort och liknande. Ambitionen är absolut att få dit många externa besökare.
Exklusiviteten och den privata avskildheten tycks redan naggas en aning i kanten, det hela börjar snarare likna ett turistmål. Det är nästan lite Skansen över det hela, är det inte, en fast utställning över livet i ett annat slags samhälle än det som finns idag.

Allsång på Victoria Park, blir det TV3 som lanserar den konkurrenten till Skansen och Lisebergsvarianterna?

2 kommentarer:

  1. Verkar inte alla gated communities och överdrivet exklusiva ställen bli turistmål? Växte upp på Lidingö-och de sista åren tog vi ofta med oss besökande vänner utifrån för att titta på 9-miljoners lägenheterna i Gåshaga.

    SvaraRadera
  2. Det är mycket möjligt att de är på väg att bli, det är ju i sig inte konstigare än att folk reser till andra sidan jorden för att titta på hur människor lever. Följdfrågan att filosofera över blir hur detta påverkar samhällsklimatet, både för de som betraktar och de som betraktas. Att reduceras till pittoreskt inslag i sin egen hemmiljö, särskilt när man tycker sig lite ovanför alla andra, kan leda till ödmjukhet men oftare till att man avskärmar sig än mer.

    SvaraRadera