lördag 3 januari 2009

Ordvalar

Jag funderar, varje gång fallen lyfts fram i media, varför de två företagarna, verksamma i byggbranschen och, enligt Expressen sannolikt inblandade i kriminell verksamhet, ständigt refereras till som 'småbarnspapporna' och mjukt omnämns med sina förnamn, som vore de vänner till oss alla. På vilket sätt är det relevant att de är just småbarnspappor? Försvinnandena verkar inte på något vis knutna till deras familjerelationer:
Polisen misstänker att det finns en koppling mellan fallen då de båda företagarna varit verksamma i byggbranschen [...] Tidigare i utredningen sa Thord Haraldsson, kriminalkommissarie vid länskriminalpolisen i Trollhättan:
- Det finns gänginblandning med i bilden av utredningen. Men ännu kan vi inte peka mot något specifikt kriminellt gäng.
Även i det klassiska kvällstidningsreportaget där en av de försvunnas syster intervjuas och får uttala sig om hur orolig hon är nämns den kriminella kopplingen:
Slutsatserna av polisutredningen så här långt är:
Antingen har männen dragit utomlands, skaffat nya identiteter och ligger lågt.
Eller så är de bortrövade och sannolikt mördade [...] Det så kallade Bogdan-spåret ger polisen heller inte mycket för. Enligt uppgifter till SR Väst hade Peter Larsson mycket otalt med denne "Bogdan". Han ska ha hotat Larsson, bland annat för en otrohetsaffär och en ekonomisk skuld.
Polisen avfärdar dock uppgifterna [...]Däremot har man konstaterat att Daniel Olsson Smith haft kopplingar till organiserad brottslighet, och att ett kontrakt om att driva in en skuld på 500000 kronor av Daniel lagts ut på en utpressningsdömd man från Dalsland [...] Båda männen var småbarnspappor och egna företagare i byggbranschen. Polisen har bekräftat att de kände varandra.
Sannolikheten tycks tala för att de försvunnit för sin inblandning i kriminella aktiviteter. Vilket gäng spelar väl ingen större roll, men varför detta fokus på att de är småbarnspappor?

Är det för att hr och fru Svensson har lättare att identifiera sig med en småbarnspappa, genast fäster sitt fokus på hur de stackars små barnen har det och därigenom förväntas köpa fler tidningar, kanske rent av välja att berätta något de vet för de stackars barnens skull? Eller är det för att varna andra småbarnspappor för att välja den kriminella vägen när det går knackigt i affärerna?

Visste man inte bättre, och var lite spekulativt lagd sådär, kunde man rent av fått för sig att det rör sig om verksamheter som är så vanliga i antingen byggbranschen eller i dessa herrars sociala kretsar att man inte anser det värt att nämna, att man rent av riskerar sin egen ekonomi och säkerhet om man nämner det. Men så är det såklart inte....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar