onsdag 28 januari 2009

Försåtsformuleringar

Flera myndigheter stängs ute från FRA, hojtar Expressen efter att ha sett på SVTs Aktuelltsändning. Detta är en försåtlig formulering. Den låter antyda dels att detta kommer att försvåra myndigheternas arbete, dels att vi kan sova tryggt, informationen kommer inte att kastas ut över landet som glittrande konfetti. Stämmer detta?

Landets alla länsstyrelser, polismyndigheten, landsting, luftfartsverket, Telia, tullen, skatteverket, kustbevakningen, vägverket, ekobrottsmyndigheten, svenska kraftnätet mfl får enligt SVT tillgång till den information som samlas in av FRA. När dessa myndigheter i sin tur sammanställt informationen (vilket inte behöver betyda mer än att de tar bort någon för dem mindre viktig detalj, ett komma eller en källa) hindrar inget att de skickar den vidare till de 'utestängda myndigheterna'.

Är detta bra? Den som tittar i sin påse och ser rent vitt mjöl kan väl luta sig tillbaka i trygg förvissning om att staten tar väl hand om de sina? Såvida inte dotterns pojkväns brors kompis kusins jobbarkompis gör något som fastnar i filtret, förstås. Den där svarta fläcken i kanten på det vita mjölet, den är där för att stanna. Inte för att mjölbäraren gjort något, direkt, vad man vet och kan bevisa, just nu. Men registrerad har den blivit, och ingen rök utan eld. Nästa gång är de kanske närmare.... För mycket vitt mjöl döljer man lätt både det ena och det andra i. Dessutom är det inte bra för hälsan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar