söndag 16 november 2008

Rätten att gå i skolan

Den 23 September 1957. Nio unga människor åkte till skolan i Little Rock i Arkansas, precis som unga människor gjorde över hela den nordamerikanska kontinenten. De visste vad de hade att vänta sig, ett par veckor tidigare hade de försökt registrera sig som elever på skolan och blivit bortjagade med hugg och slag medan nationalgardet och polisen hade passiva sett på. Den här gången lyckades de komma in via en sidodörr och registrera sig, men blev än en gång bortjagade när det gick upp för de som protesterade utanför skolan att de faktiskt lyckats komma in. Nästa dag återvände de, den här gången beskyddade av soldater utskickade av presidenten. Det blev ett turbulent år, men segregeringen i amerikanska skolor var bruten.


I oktober 2001 eskorteras nordirländska grundskole -elever till skolan av både föräldrar och militär. Eleverna på den katolska skolan Holy Cross Girls' Primary School har under sju veckors tid varit utsatta för hot, trakasserier och våldshandlingar från de boende i det protestantiska bostadsområde de är tvugna att passera igenom för att komma till skolan. Samtidigt går föräldrar till protestantiska skolbarn med sina barn till the Boys and Girls Model secondary schools i norra Belfast av exakt samma anledning: barnen trakasseras och utsätts för hot från boende i områden de är tvungna att passera igenom för att kunna ta sig till skolan. De kräver att deras barn får samma skydd som de katolska flickorna i Ardoyne.

Den 12 November 2008 var 17-åriga Shamsia på väg till sin skola i Kandahar. När hon och dussintalet av hennes kamrater anlände till skolan blev de attackerade av motorcykelburna män beväpnade med syrafyllda vattenpistoler. Shamsia fick syran i ansiktet och kan nu inte öppna sina ögon. Men Shamsia är minst lika tuff och envis som the Little Rock Nine och de katolska och protestantiska skolbarnen. Hon har ingen tanke på att ge vika:
Jag kommer att fortsätta att gå i skolan om de så ska döda mig. Mitt budskap till våra fiender är att även om de gör det här 100 gånger kommer jag att fortsätta att studera, sade hon på lördagen till reportrar som besökte sjukhuset, skriver AFP
Jag hoppas Shamsia, hennes skolkamrater och flickor i hela Afghanistan också får det skydd de behöver, om det så ska till en armé, så att de kan fortsätta gå i skolan. Det är fånigt att det ska behövas, men eftersom så är fallet så hoppas jag de får det. Ingen ska behöva avstå utbildning för att någon har invändningar mot hudfärg, religion eller kön. Inte här, inte där, inte då, inte nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar