Av någon anledning kommer jag att tänka på detta när jag läser om Dick Forslunds avhandling Hit med pengarna! i Aftonbladet.
I finanskrisens spår inser vi världen över att våra spar- och pensionspengar utnyttjats i ett vansinnigt pyramidspel. Hur kunde vi lockas till det? Det är lämpligt nog den aktuella frågan företagsekonomen Dick Forslund besvarar i den nya doktorsavhandlingen Hit med pengarna! Svaret lyder: Tack vare en propaganda så omfattande att den lurat skjortan av de allra flesta.Ja, hur lockades folk till detta? Vilka löften gavs som gjorde att det kändes att detta att satsa folkets pensionspengar i fonder, det var en riktigt bra idé? Forslund ger ett svar, mantrat som trumfades in löd:
Vi som jobbar kan inte längre ta ansvar för pensionärernas levnadsstandard och därför har politikerna beslutat att göra skattenivån konstant, och låta pensionerna bli så stora som pengarna räcker till.Resultatet, visar Forslund, blev följande:
Bankernas reklambyråer har lyckats dela upp befolkningen i ”vi” och ”dem” utifrån människors ålder. Därefter har man fått oss att tro att ”vi” som är unga har goda skäl att vilja slippa försörja ”dem” som är gamla. Men i verkligheten är alla människor både unga och gamla under sin livstid. Det finns helt enkelt inte några intressegrupper som har anledning att konkurrera. Hela konflikten är skapad, och det i ett bestämt syfte.
Vad är då syftet med att skapa en dylik konflikt? Vad är syftet med att sätta grupp mot grupp? Det är inget nytt, inget revolutionerande:
finansindustrin skapat ett utrymme mitt emellan generationerna, där industrin själv mot ständiga avgifter och till enorma vinster kan ägna sig åt spekulation med våra pensionspengar. Detta till priset av ständigt återkommande spekulationsbubblor vars kostnader skattebetalarna står för i form av lika återkommande räddningsaktioner. Allt detta kallar politikerna för ”lösningen på pensionsproblemet”. Därmed har man inte bara ställt generationerna mot varandra, utan dessutom lyckats skapat en konflikt inom varje människa.Man har alltså inte bara lyckats hitta något att fästa människors uppmärksamhet på, något som skapar tillräckligt mycket ångest och oro för att dra sökarljuset från andra frågor. Man har dessutom lyckats få människor att känna att de själva har kontroll över sin framtida pension, och således också själva rår för när/om det går rent åt pipsvängen. Man har därigenom också försäkrat sig mot framtida fattigpensionärers rop på hjälp. Det givna svaret blir: det skulle du tänkt på litet tidigare, du valde själv hur dina pengar investerades.
Ännu en påminnelse om vad kombinationen makt och dumhet leder till ges oss idag, när Svd i förbigående nämner FRA-situationen och den 'domstolsliknande nämnd' som skall ha till uppgift att pröva om FRA får göra som de gör.
Ingvar Åkesson som är chef på Försvarets radioanstalt (FRA) säger till Ekot i Sveriges Radio att han tror att en prövning ska kunna göras först i efterhand när det är bråttom. - När det är fara i dröjsmål så brukar man i sådana här sammanhang alltid ha en ventil, där man kan tillåta signalspaning om den godkänns i efterhand inom viss kortare tid, säger han till Ekot.Det känns väl tryggt? Om FRA bedömmer att det är bråttom gör de lite som de vill, och kan i efterhand helt enkelt förklara att de inte hade tid att vänta på den tröga byråkratiska nämnden. Skulle nämnden sedan säga att nja, nä, det där skulle ni nog inte gjort är ju skadan redan skedd, och kedjan av konsekvenser som redan rullat igång kan ändå inte stoppas.
*häpp*
Kommer ni förresten ihåg de ändringar som gjordes under början av hösten, de som fick lagen att gå igenom än en gång?
Under hösten har de fyra regeringspartierna efter massiv kritik kommit överens om ett antal ändringar i lagen som ska stärka integritetsskyddet för individen. Dessa kommer att tas av riksdagen tidigast i vår.Dvs flera månader efter att lagen trätt i kraft.
Säg HEJ till publiken!
Allting har sitt pris. Vi medborgare är inte mer dummskallar än de som sitter i regeringen.
SvaraRaderaSom Tage Danielsson en gång uttryckte;
“Om man vägrar se bakåt och inte vågar se framåt, så måste man se upp.”
Lär man inte av historien så kommer man att upprepa den. :-/
Allting har definitivt sitt pris, men allt är inte värt priset vi får betala för det. Medborgarna som individer är definitivt inte dummare än regeringen, medborgarna som massa däremot är, visar det sig gång på gång, lättmanipulerade. Det är en viktig skillnad man inte bör glömma.
SvaraRaderaMan bör heller inte glömma att makt korrumperar, något den klokaste kan råka ut för.
Svenskbladet rapporterar om FRA-lagen
SvaraRaderahttp://www.svenskbladet.se/politik/index.php?alias=fra_lagen_i_ny_forbattrad_version.html