söndag 30 november 2008

Kära ungdomar med goda intentioner

Vägen till helvetet är stenlagd med goda intentioner, sägs det. I Lund idag hystades några av dessa omkring, genom skyltfönster, fönstren på polisbilar och lite okontrollerat hit och dit.

Det var inte riktigt bra, på många sätt.

Syftet var att störa de nationalister som ville tåga genom Lund. Det började bra. Motdemonstranterna stod tysta med banderoller, folk talade imponerat över hur moget och värdigt de förde sig. Man nådde fram med sitt budskap och folk verkade faktiskt ta till sig det.

Tills det första utfallet kom. Folks inställning svängde omedelbart, det talades inte längre om mogna ungdomar, nu var det förbannade ungar och andra invektiv som gällde.

Ung Vänsters ordförande Thisbe Stadler förklarar att Ung Vänster tar avstånd från stenkastarna:
Vi vet inte vilka de är, men uppenbart har de planerat att göra en rusning. Det ställer inte vi upp på. Vi ville ha en fredlig och folklig demonstration,
Tyvärr ser folk inte skillnad på demonstranter och demonstranter. De flygande gatstenarna förknippas med motdemonstranterna, hur fredliga dessa än är, och hur lite de än har med stenkastarna att göra.

Alltid lika ledsamt är det när några få förstör för så många.

8 kommentarer:

 1. Thisbe Stadler känner mycket väl till vad som skulle hända, hon har mycket bra kontakt med antifa/suf Lund. Gissa vilka det var som har hjälpt henne med att sätta upp alla affischer och allt annat trams inför 30nov här i Lund. Jo just det, det var ett flertal kända vänsterfascister här i Lund som har varit ute nattetid och satt upp sin skit..

  Man kan även se i andra städer vilka det är som arrangerar sådana här tillställningar, dvs med stenkastning och allmän förstörelse.

  SvaraRadera
 2. Kan inte göra annat, än att hålla med dig.

  I en demokrati måste man ta den "långa" vägen.

  Diskussionens väg

  SvaraRadera
 3. Herr Anonym, att du hävdar hon känner till vad som kan hända betyder inte automatiskt att hon stöder det. Det är en viktig distinktion.

  rormok, man måste ju det. Och det innebär att man måste lyssna också. Inte alldeles lätt alla gånger.

  SvaraRadera
 4. "…stod tysta med banderoller" — vadå bra? Det är "bra" när fascisterna inte kan gå över huvud taget. Är det verkligen rimligt att anta att fascisterna åker hem bara det finns tillräckligt många banderoller på plats? Varje gång de får gå stärker detta deras rörelse, så är det inte det man ska komma åt? Eller är det värt att hålla några fina tal, men att den fascistiska rörelsen ändå växer?

  SvaraRadera
 5. Putte, låt mig förklara hur jag ser det: syftet med en manifestation är att väcka uppmärksamhet kring sin sak. Man vill få folk att reagera, tänka till och förstå det bra i budskapet man vill förmedla. Manifestationen vid kyrkan, där ungdomar stod med banderoller, väckte precis den responsen hos dem som såg den. Folk kommenterade på hur moget och vuxet budskapet presenterades, hur trevliga ungdomarna såg ut och var allmänt positiva. Alltså, en lyckad manifestation.

  Vill man hindra 'den andra sidan' från att växa kan man välja på att visa fördelarna med sitt eget alternativ, så att folk väljer att stötta, eller nackdelarna med den andra i förhoppningen att folk ska välja bort den.

  Jag tror man vinner i längden på att vinna över människor med fördelar. Kanske är jag bara en naiv gammal tant i dina ögon, men ålder ger ett annat perspektiv. Det får du kanske upptäcka du också en dag, om du har tur.

  SvaraRadera
 6. Jag förstår hur du tänker. Å andra sidan kan väl ett försök att faktiskt stoppa marschen kommunicera att man uppriktigt verkligen vill stoppa marschen. Sen håller jag med dig på punkten att visa på egna alternativ, vilket görs, dock gällde det idag att stoppa nassarna.

  Ps. Jag gillar också Tupac!

  SvaraRadera
 7. Putte, hur är det inte fascism att hindra folk från att demonstrera? Om man håller med demonstranternas budskap eller inte är irrelevant om man är för yttrandefrihet. Ironiskt att du kallar andra fascister när du uppenbarligen in i märgen är fascist själv.

  SvaraRadera
 8. Putte, där sätter du precis fingret på den springande punkten: försök att stoppa marschen visar att man vill stoppa marschen, inget mer. Till människorna runt omkring, särskilt till de som är medelålders och vidare uppåt, blir då budskapet 'vi vill slåss', inte 'vi vill hindra just denna grupp från att marschera' och det väcker inga tankar, bara rädsla. Se tex på Fredriks inlägg nedanför ditt här. Rädda människor slutar tänka, slutar lyssna och reagerar med reptilhjärnan istället.

  Försök föreställa dig reaktionerna som blivit om alla de motdemonstranter som slöt upp istället stått knäpptysta och bara stirrat på marschen, med banderoller med både ord och bilder som synts på tv och tidningsbilder som förstärkning av budskapet. Hur tror du människor i min ålder reagerat då?

  Jag tror budskapet de uppfattat blivit helt annorlunda då.

  ps. kul att höra, han är en fantastisk poet!

  SvaraRadera