måndag 10 november 2008

Varför barn inte bör få se skräckfilmer

Många låter sina barn se barnförbjudna filmer, och sällan förefaller det ha någon direkt verkan på barnet. Kanske någon mardröm då och då men inte mer. Vad man ser. Därhemma.

Men det har andra effekter. Barn har dels en fasligt livlig och ofta väldigt kreativ fantasi, och barn tycker om att testa på saker de sett någon annan göra. Detta i sin tur kan få fasliga konsekvenser, ty det som var coolt på film är något helt annat i verkligheten. I Göteborg såg man ett, ändå tämligen oskyldigt, exempel på detta:
Sms:et har skickats till fjärdeklassare i Nytorpsskolan i Angerred, Göteborg.

Innehållet lyder:

"1984 mördades en 4 årig flicka. Hon blev strypt av sin styvpappa. Om du inte skickar detta till 10 pers inom 30Min kommer hon att sitta på din sängkant å stirra på dig med sina mörka ögon fulla av sorg. Och på den 13onde natten kommer hon att strypa dig långsamt till döds. Sov sött.”
Barn har alltid berättat spökhistorier i akt och mening att skrämma slag på kamraterna samtidigt som man gör världen mer hanterlig, men hjälp dem inte med motiv. Låt dem inte se filmer som the Ring, de hittar på alldeles tillräckligt ur egen fatabur.

Kan vi komma överens om det?

4 kommentarer:

 1. Sunda åsikter! Det finns en anledning till att det finns åldersgränser på filmer...
  En barnpsykolog jag har träffat sa en bra sak. "Enligt svenska myndigheter är vi inte mogna att ta fullt ansvar för våra handlingar försen vi är 18 år fyllda, tänk på det när ni ställer krav på era barn, tänk på det när ni släpper iväg era barn och låter dom göra sånt som är anpassat för en vuxen"

  SvaraRadera
 2. Den är inte lätt att hitta, den där balansen mellan hur mycket man måste släppa sina barn och hur mycket de behöver ha stöd av föräldrar och andra vuxna.

  SvaraRadera
 3. Tack så mycket. Jag har argumenterat mot de mesiga åldersgränserna på film (att 7-åringar kommer in på 11-årsfilmer i målsmans sällskap) så jag är med dig. Det finns ett skäl till att filmen inte bedöms lämplig för barn under den åldern-det spelar ingen roll om du sitter bredvid eller inte-du kan inte förklara.

  SvaraRadera
 4. Det var så lite ;) Du har en viktig poäng, det går inte att förklara varför saker och ting går för sig på film men inte i verkligheten.

  SvaraRadera