måndag 27 oktober 2008

Jag fick en fråga irl som får ett långt och snårigt svar här:

Börsen faller igen, Carnegie i fritt fall beviljas miljardkredit av Riksbanken, Swebank brakar nedåt och Nordea ligger inte långt efter, berättar DN. Lågkonjunktur, ökande arbetslöshet, stillastående bostadsmarknad, ökade matpriser, vidgad inkomskklyfta, sjunkande betalningsförmåga, galopperande inflation, larmen går i media och panikens kalla fuktiga fingrar griper omkring sig. Vad hände? Vi hade det ju så bra! Vart tar pengarna vägen? De kan ju inte bara vara borta, de måste ju finnas någonstans?

Nej, de måste ju inte det. De fanns nämligen inte från början. Pengar är ett sätt att kort uttrycka en överenskommelse mellan två eller flera parter om värdet av en vara eller en tjänst. Ändras överenskommelsen ändras värdet, trots att varorna och tjänsterna är desamma. Vill ingen längre betala över tre miljoner för en etta innanför tullarna är ettan inte längre värd tre miljoner, även om den var det i förra veckan. Vill ingen längre betala mer än en tia för en Carnegieaktie är den inte längre värd mer än en tia.

Vilket äntligen innebär att vi är framme vid själva frågan:

Vill ingen köpa en nyproducerad Volvo (för att andra nyproducerade bilar är billigare, miljövänligare, snyggare, eller för att det är billigare att köpa en begagnad bil, till exempel) är en nyproducerad Volvo värdelös. Då slutar Volvo producera nya bilar, och att betala löner till dem som stått för producerandet, och Volvo slutar köpa delar för att producera nya Volvobilar. Volvo kan inte producera massor av bilar som ingen vill köpa, och de kan inte betala löner utan att få in några pengar för sålda bilar. Det i sin tur innebär att de som tidigare fått lön och använt den till att handla varor inte längre kan handla lika mycket. Vilket i sin tur innebär att fler varor tappar i värde, eftersom ingen köper dem. Vilket i sin tur leder till att de som fått lön för att producera dessa varor inte längre får lön, och i sin tur handlar färre varor. Och så vidare.

Så därför är det ett problem för oss allesammans att Volvo måste säga upp en väldig massa människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar