söndag 26 oktober 2008

DN för FRA

Ännu en liten behändig övervakningsmanick marknadsförs i DN under den lockande rubriken Så får du koll på dina barn Denna lilla finurliga manick visar med två minuters uppdatering, för dem som så önskar, precis var barnet befinner sig. Man behöver inte ens en dator, en hyggligt modern mobiltelefon duger för att visa sökresultatet.

Vi har tidigare talat om övervakningsmöjligheter i tex mobiltelefoner och jackor, praktiskta, inbyggda i saker och ting som barnen ändå har med sig, så varför skulle föräldrar vilja lägga pengar på denna nya manick, som inte gör just något annat än positionerar ungen? Jo, den har ju faktiskt ytterligare finnesser:
Än smartare blir det med funktionen som Itrace kallar för virtuellt staket. Den gör det möjligt att rita upp ett rektangulärt område på kartan, och sedan ställa in att sms-meddelanden ska skickas till ett valfritt antal mobiltelefoner så snart apparaten lämnar området.
En slags kombinerad barnhage/fotboja helt enkelt, rör sig barnet utanför tillåtet område tjuter larmet hos övervakarna. Föräldrar, lärare, vilka mer man nu kan tänkas engagera till att hålla ögonen på ungens irrfärder.

Föräldrar, låter det inte tryggt? Tänk att alltid kunna ha koll på ätteläggen!

Nej, föräldrar, jag menar inte att detta är något ni skall jubla över och genast slänga pengar på. Prata med era barn istället, och lyssna på dem. Fråga vart de tänker ta vägen, och ge dem möjlighet att visa att de är både pålitliga och kloka.

Apparaten är varken utrustad med kamera eller mikrofon, men det torde vara enbart en tidsfråga innan även den tekniken ställts till förfogande för föräldrar med övervakningsönskemål. Då blir det möjligt att både se vem barnet umgås med, och höra vad de pratar om.

Infontologi fäster vår uppmärksamhet på en liten detalj DN i sin iver att presentera det nya spännande tillskottet i övervakningsmaskinparken glömt att ta med. Artikeln är tagen från Ny Teknik och avslutas med en liten intervju:
Lena Nyberg, chef för Barnombudsmannen, vad tycker du om positionering av barn?

– När föräldrar och barn kommer överens om att använda den här typen av teknik för att skapa trygghet, då kan det vara ett positivt verktyg i föräldraskapet.

– Men om man däremot skulle lura den på sitt barn, eller tvinga barnet att ha den mot sin vilja så är det en enorm integritetskränkning.

– Tekniken kan till och med användas i direkt olagliga syften där föräldrar vill hålla koll på var barnet befinner sig för att bestraffa barnet om det gör saker som inte accepteras av familjen.

Om man så önskar, kan man fundera en stund på varför Anders Thoreson valde att utelämna de sista raderna ur artikeln. Man kan också fundera på varför artikeln publicerades i Ekonomidelen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar