söndag 19 oktober 2008

FRA inom familjen

De stora mobiltelefonileverantörerna erbjuder familjeabonnemang, om någon nu till äventyrs missat det. Man får vara rätt sträng för att missa det, erbjudarna är mycket energiska och brukar inleda med frågan 'ursäkta, vad har du för mobiltelefon?'.

Dessa abonnemang ger gratis sms och nästan gratis telefonsamtal (ibland tvärtom) inom familjen. Utomfamiljssamtal kostar vanligen, så har man tonårsbarn är det en ren förlustaffär, de har ju större behov av att prata utanför familjen, kompisar och kompisars kompisar är mycket viktigare än familjen. Därför har de funderat, telebolagen, och kommit fram till att det här med övervakning och FRA är ju i ropet, så:
Bolagen lockar också med andra tjänster i familjepaketen. Det kan röra sig om allt från fria samtal till ett fast nummer, gratis kostnadskontroll, kalender med sms-påminnelser eller en positioneringstjänst där man kan se var familjemedlemmarna håller hus.

– Man får upp en kartbild på displayen där man kan se var familje-medlemmen befinner sig, säger Per Schelin på Tre som, liksom Telenor, har bakat in tjänsten i familjeerbjudandet.
Jag är säker på att alla tonåringar i Sverige jublar över vetskapen om att mamma med ett enkelt knapptryck på sin mobil kan se att de inte alls befinner sig i slöjdsalen och stickar vantar som de borde, utan istället sitter på fiket nere vid ån. Tonåringar är inte dumma, många mobiltelefoner kommer att 'glömmas' hemma på morgonen, i skåpet i skolan, stoppas i kompisens väska etc, trots telebolagens entusiasm:
vi ser främst att det är föräldrar som använder sig av den här tjänsten för att känna tryggheten att veta var barnen befinner sig. Sen är det en väldigt rolig och social tjänst om man befinner sig på stan och exempelvis vill fika med en annan familje-medlem, säger Per Schelin.
Man kan ringa dem också. Man kan rentav avtala i förväg. Även om det kanske är lite gammaldags.

2 kommentarer:

  1. Men hallå, för att positionering skall fungera, så måste den ju godkännas av den som förväntas sökas. Inte riktigt samma sak. Men kan faktiskt hålla med 3 där. Många föräldrar vill nog veta vad ens barn är, och då är tjänsten finemang. Handlar inte om att spionera. Tänk själv. Du har ett barn, som inte kommit hem direkt ifrån skolan. Du blir orolig då som förälder, och använder dig utan Friendfinder. Där du får informationen, att han faktiskt är hos en kompis. Men tänk om du skulle fått informationen att han inte ens är i samma stad. Mycket användbar tjänst.

    SvaraRadera
  2. Du menar alltså att ett barn, eller menar du kanske en tonåring?, som faktiskt stuckit till en annan stad istället för att komma hem från skolan snällt skulle gå med på att låta sig sökas, om vi nu antar att detta med att tillåta positionering är något som inte går att ta sig förbi, och heller inte kommer att bli något som går att ta sig förbi, för den som tex står för abonnemanget? Dessutom, om nu positioneringen godkänns, vet jag bara var mobiltelefonen är, jag vet fortfarande inte var barnet är. Däremot invaggas jag i en falsk känsla av trygghet när jag ser att telefon är hos kompisen, och tar för givet att ungen också är där. Medan den klyftiga ungen låtit kompisen ta hem mobilen i sin väska, och bett honom godkänna positioneringen, samtidigt som ungen själv liftat med en långtradare till grannkommunen. Nja, jag vet inte om du direkt lyckats övertyga mig, du får slipa mer på argumenten.

    SvaraRadera