tisdag 21 oktober 2008

Biljett nu

Aftonbladet har bestämt sig för att titta på hur det går till när eftertraktade biljetter släpps, säljs och distribueras via svarta marknaden här i landet. De har valt att fokusera på Metallica, där 30 000 biljetter sålde slut på trettio minuter. Ticnet lyckades alltså kränga 1000 biljetter i minuten under en enda morgonhalvtimme, visserligen båda via nätet och via telefoner. Det är många biljetter på kort tid det. Under eftermiddag återfinns mängder av biljetter på svarta marknaden för uppemot tiodubbla priset:
hur kan 30 000 biljetter försvinna så snabbt för att direkt dyka upp på svarta börsen?

Då hade priserna redan trissats upp från det ursprungliga priset på mellan 450 och 750 kronor till uppemot 4 000 kronor.

Styck.
Aftonbladet har en källa, ett vittne till hur fusket faktiskt går till, rent konkret:
En uppgiftslämnare blev i går vittne till hur en anställd på ett av landets ATG-ombud strax efter nio på morgonen matar ut biljetter. Butiken är då helt tom på kunder.

– De öppnar klockan tio så jag tyckte att det var konstigt. Att de hade stängt för allmänheten men ändå matade ut biljetter, säger källan till Aftonbladet.

Uppgiftslämnaren inser att Metallica släpper sina biljetter på morgonen och blir misstänksam.

En halvtimme senare tar källan själv kontakt med ATG-ombudet. Han utger sig för att vara från en av landets största svarta börsen-sajter.

– Jag tog en chansning och sa att jag ringde från Biljett Nu. Jag frågade: ”hur går det med biljetterna?” Då säger de: ”jo, det går jättebra. Jag har fått ut ungefär 200 biljetter och totalsumman blir närmare 96 000 kronor.”
Aftonbladet funderar över vad man kan göra åt problemet, försök med köparens namn på biljetten blev alltför otympligt, att begränsa antalet återförsäljare drabbar många som bor utanför de stora tätorterna.
livescenens främsta aktörer – biljettleverantören Ticnet och konsertarrangören Live Nation – måste försöka att få en större kontroll över biljettflödet. Både på nätet och i biljettluckorna.

Annars kommer de stora stjärnornas Sverige-besök fortsätta att vara ett skämt där fansen förlorar och hajarna simmar lugnt.
ryter ABs Markus Larsson, medan Ticnet och ATG berättar att de ska utreda det påstådda fusket. Men Aftonbladet berättar också
Att sälja konsertbiljetter till ockerpriser kan vara helt lagligt.

Det menar Monica Rodrigo, chefjurist på Ekobrottsmyndigheten.

– Allt beror på vilket avtal Ticnet och ATG-ombuden har träffat. Står inget där om att man inte får sälja vidare biljetter till överpriser, så är det ok. Regleras det däremot i avtalet, så betyder det avtalsbrott, som kan ge skadeståndsstraff, säger Monica Rodrigo.
Så hur får man stopp på svartabörshajarna? Det finns bara ett sätt: låt bli att handla biljetter på svarta marknaden. Så länge någon är villig att betala 4000 spänn för en biljett kommer biljetter att säljas till det priset, det enda sättet att få slut på svarthandeln är att låta bli att köpa.

2 kommentarer:

  1. Det är ju helt sjuk detta tycker jag. Man har ju ingen som helst CHANS att få tag i en biljett . Ja inte om man vill skaffa via ticnet exempelvis.

    brorsan ska gå på Metallica, men han kunde, då han är medlem i deras fan club, redan den 16 skaffa biljetter.

    Men att 30.000 tar slut så fort är ju ja jag vet inte va jag ska säga.

    SvaraRadera
  2. Riktigt vidrigt. Fanclubbarnas biljettförmedlande skyddar en del biljetter från svarta börsen, men ticnet och ATG behöver jobba på sin del av distributionen, att vara i monopolställning innebär inte att man kan göra som man vill. Jag noterar att de där hajarna gör reklam här, på min sida, just nu. Klicka inte på dem, hur lockande det än kan kännas, svält ut dem!

    SvaraRadera