Uddevalla gymnasieskola har sedan 1997 låtit elever visa fingeravtryck för att få äta i skolans matsal. Med 4 000 elever menar man att det är svårt att kontrollera vilka de verkliga eleverna är.Datainspektionen håller inte med, att registrera elevers fingeravtryck är olämpligt och integritetskränkande.
– Vi tycker att det är ett bra sätt att hålla ordning på vem som har rätt att äta i våra matsalar. Systemet infördes redan 1997 när vi inte hade fri skolmat. Nu när vi har det tycker vi ändå att det är ett bra sätt att se till att obehöriga inte kommer in, säger gymnasiechef Stefan Einarsson till SvD.se.
– Att registrera biometriska uppgifter på det här sättet är onödigt och integritetskränkande. Vad det gäller syftet så finns det andra metoder som inte går ut på att registrera uppgifter som man skulle kunna använda istället, säger Patrik Sundström, jurist på Datainspektionen till SvD.se [...] Stefan Einarsson tycker inte att resonemanget håller.Och det stoppar in vid skolmatsalar, nej, när man väl har registrerat eleverna kan man ju lika gärna använda sig av uppgifterna på fler håll:
– Det här är ett slutet system som ingen kan komma åt. Det finns ingen anledning att misstänka att elevernas uppgifter skulle hamna i fel händer, säger han till SvD.se.
Men Datainspektionen håller inte med.
– Det finns inget rättsligt stöd för att samla uppgifterna. Då spelar det heller ingen roll hur man skyddar uppgifterna, säger Patrik Sundström till SvD.se.
Stefan Einarsson tänker inte ge upp.Och tänk så behändigt om någon en dag råkat göra något bus på skolan, fingeravtrycken finns ju redan registrerade och förövaren står lätt att finna. Alla de tinderögda, skönlockiga eleverna med knästrumpor, väna leenden och färskt vetebröd i sina väskor har inget att frukta, elevkullar har registrerats i över tio år och de har inte farit illa av det.
– Vi kommer att fortsätta med det här tills ett domslut som visar på annat kommer. Jag kan tänka mig flera användningsområden, till exempel inträde till olika datasalar och inloggningar.
Stefan Einarsson själv är inte registrerad, avslutar SvD sin artikel, han avstår att äta i skolans matsal. Trots att systemet är så säkert och uppgifterna så väl skyddade. Så kan det också vara.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar