onsdag 3 mars 2010

RUT-avdrag

Jag har inte mycket mer att säga om saken än detta: Att städa är ett jobb. Ett ofta tungt och otacksamt, illa betalt och illa ansett jobb, men icke desto mindre ett jobb. Att städa bra kräver att man tar sitt arbete på allvar, och att man har en viss finess och viss erfarenhet. Att städa i en annan människas hem kräver därtill diskretion, mod, tålamod och diplomatisk förmåga.

Oavsett vems hem som städas, vem som står för betalningen och avdrag eller inte avdrag, så är den som utför jobbet en kvalificerad yrkesmänniska. Att tala om jobbet med förakt, att låtsas att det utförs av osynliga andar eller nedlåtande fnysa något om att ta reda på sin egen skit är ohövligt och nedvärderande mot den som utför det.

Låt oss försöka lämna värderingarna och känslorna därhän och föra en konstuktiv diskussion istället. Det är alltid uppfriskande med omväxling.

2 kommentarer:

  1. Jag vill diskutera hur man ska kunna ge fattiga pensionärer möjligheten att få städat hemma utan att det ska kosta halva pensionen. Det vore ett RUT-avdrag värt att diskutera

    SvaraRadera
  2. Jag hör att åtminstone i höginkomstkommuner med låg kommunalskatt kostar det mindre att anställa någon privat som städar än att anlita den kommunala hemtjänsten, som ofta är både två och tre gånger dyrare. Ser man det ur hemtjänstbrukares perspektiv är ju RUT-avdraget mer jämlikt, eftersom det gäller lika i hela landet, än den kommunala hemtjänsten som både tillhandahålls och avgiftsbeläggs olika beroende på var man bor.

    SvaraRadera