fredag 5 mars 2010

Dude-lit?

Det finns massor av relationslitteratur för unga kvinnor, litteratur som behandlar vänskap, kärlek, relationer på arbetsplatser, mellan fd arbetskamrater, harmoniska relationer, konfliktfyllda relationer, dynamiska relationer och statiska relationer, tillväxande och avtagande och fluktuerande relationer, föräldrarelationer, familjerelationer, syskonrelationer, sexuella och platoniska relationer, relationer på längden och relationer på tvären, på höjden och bredden och djupet... Det är så vanligt att det blivit en hel genre - chiclit. Lite styvmoderligt betraktad men viktig och uppskattad för och av många.

Men till unga män är det svårare att hitta livsnära relationslitteratur. Det är synd. Jag undrar om förläggare runt om i landet har någon aning om hur många unga män som frågar efter kärleksromaner, romaner om att vara ung pappa i en familj som fungerar, romaner om familjerelationer - skrivna ur mannens perspektiv.

Dude-lit, helt enkelt.

Det behövs mer kvalitativ dude-lit. Var finns närmaste manlige Marian Keys?

2 kommentarer:

  1. Kanske ligger den manliga författarrollen närmare outsiderromantiken Lundelleri? Jag kommer inte på någon bra inomäktenskaplig gestaltning av relationer och de flesta böcker slutar när det egentligen börjar.

    Fast detsamma gäller väl Marion Keys? Vem vill läsa om ett lyckligt förhållande?

    SvaraRadera
  2. Fler än du anar frågar efter den sortens böcker.

    Jag tror det är ett förläggarromantiskt antagande snarare än författarromantiskt, om jag ska vara ärlig.

    SvaraRadera