onsdag 3 mars 2010

Bokfrågornas ABC

Bokstaven O den här veckan i Bokfrågornas ABC och snart dyker de riktigt svåra bokstäverna upp. Fasar redan för Q…

1. Ännu ett bokpris den här veckan, ett endast för kvinnor
Orange Prize for Fiction som delats ut sedan 1996. Vet du något om priset? Har du läst böcker av någon pristagare? Är det bra med ett pris för kvinnliga författare?

Jag vet mycket lite om priset, det här med listor av olika slag är ytterligare en av mina svaga sidor (lovar att ta upp någon av de starka en dag också, när det liksom passar in i sammanhanget), men har läst av en och annan av pristagarna. Jag gillar litterära priser, särskilt de som är lite nischade. Författare utanför pocketlisthyllorna och förlagsgullisarna behöver lyftas fram för att deras läsare ska hitta dem.

2. Berätta om en bok som du tyckte mycket om, trots att du inte trodde att du skulle gilla den. En oväntad favorit alltså!

*grubbel* otroligt svår fråga! Jag undrar vad, förutom att det vore obligatorisk läsning på en eller annan utbildning, som skulle få mig att välja en sån bok och kommer fram till fängelsevistelse eller sjukhussängsvistelse, och ingendera har drabbat mig på senare tid *ta i trä* Jag tvingas än en gång avstå att svara.

3. Jag är inget fan av Peter Harrysson, men tänker ändå sno ett av hans favorituttryck. Jag vill att du berättar om en bok som var olidligt spännande!

Historian av Elisabeth Kostova var bitvis så spännande att jag inte kunde förmå mig att lägga ner den, eftersom jag helt enkelt inte hade samvete att lämna karaktären i en så utsatt situation utan var tvungen att läsa vidare till de befann sig på åtminstone lite säkrare mark. Eller dog, eller helt enkelt försvann, vilket också hände.

Rekommenderas innerligt!

4. Och slutligen vill jag höra om en bok om ett mindre trevligt ämne. Har du läst någon bok om otrohet som du tycker är bra?

I Bibeln hoppas det stundtals över skaklarna åt alla möjliga håll, och sällan av kärlek utan oftast för att skaffa sig allianser eller öka sin makt genom att putta ner någon annan ett par pinnhål på anseendestegen. Det är överhuvudtaget en mycket dramatisk bok på liv och död, åtminstone det gamla testamentet som ibland överträffar de böcker som får folk att dra efter andan idag.

Läs den, ju äldre översättning desto mustigare.

2 kommentarer:

  1. Historian måste jag definitivt kolla upp! Skönt att du inte kom på någon oväntad favorit med tanke på kriterierna...

    SvaraRadera
  2. Absolut, den är underbar! Jag hoppas den ger dig också många spänningsfyllda timmar.

    SvaraRadera