tisdag 30 mars 2010

Vilken webbläsare använder du?

När saker och ting på Internet inte fungerar som det är tänkt brukar jag fråga människan som ber om hjälp vilken webbläsare de använder. Ofta får jag samma svar (inte för att racka ner på någon men ett blått e är inblandat) men ibland kommer varianter. Idag fick jag en ovanligt nyttig variant:

- Vilken webbläsare har du?

- Jag har den nyaste Windows, den Vista.

- Det är operativsystemet det ja, bra att veta. Tack tack. Och vilket program använder du för att gå ut på nätet?

- Internet.

- Ja, precis. Vilket ikon klickar du på för att nå Internet?

- Vaddå ikon? Jag klickar på Internet! Jag har Bredbandsbolaget om du nu absolut måste veta!

- Det är din leverantör, det är också bra att veta, tack tack. Hur ser bilden du klickar på när du klickar på Internet ut?

Det var ett blått e.

Det är mycket nyttigt att då och då påminnas om att man bör vara ödmjuk och inte förutsätta att saker man själv tar för givet är lika självklara för alla. Det är lätt att man tror att man uttrycker sig tydligt men om den tillfrågade inte känner till begreppet man frågar efter blir konversationen mer goddag yxskaft än verklig kommunikation.

En webbläsare är alltså det program man använder för att läsa informationen som finns på Internet. Man kan kalla det själva porten till Internet, om det blir lättare att förstå. Några vanliga webbläsare är Internet Explorer, Firefox, Safari och Google Chrome. De är lika på många sätt, men en del sidor på Internet fungerar inte ihop med vissa webbläsare. Därför frågar man, när man via mail eller telefon ska hjälpa någon att hitta orsaken till att det inte fungerar på någon annans dator, vilken webbläsare personen har.

6 kommentarer:

 1. Kan jag skicka över svärmor? Hon har köpt dator och jag befinner mig på utmattningens gräns...

  Spännande är också hur folk läser bloggar - det verkar finnas en mängd olika sätt och svårt att få grepp om hur besöksräknaren tolkar dem.

  SvaraRadera
 2. Jag tror det finns lika många sätt som det finns bloggläsare =) och fäster därför inte så stor vikt vid statistiken annat än som en slags trendmätare, en varningsflagga om jag helt tappar konceptet en dag.

  Skicka du över svärmor och låt henne läsa ovanstående. Vem vet, kanske är det vad som behövs för att hon ska våga kasta loss på egen hand?

  SvaraRadera
 3. Bra grundhållning - den där statistiken är mest kuriosa och för mig som bekräftelsepundare i förnekelse är det viktigt att inte fästa vikt vid dessa siffror.

  Tur att man inte är politiker och beroende av att tolka och blidka opinioner!

  SvaraRadera
 4. Jag använder firefox, ganska mycket tack vare dig. Makens argument bet inte lika bra.

  Och du, det kommer en bok som påskpresent, maila mig din adress bara!

  SvaraRadera
 5. Jag håller lite koll på trender - vilka webbläsare mina läsare använder (Firefox i topp, Chrome tvåa och IE trea de flesta veckor, man blir lite stolt över sin läsarskara) och sånt. Sen blir jag väldigt glad när någon från långtbortistan tittat förbi (sker mest i den engelskspråkiga bloggen), och när antalet återvändande läsare håller sig rimligt stabilt. Jag är ödmjukt glad för varje enskild individ som vill lägga en stund på mina evighetslånga och ibland rätt tunga inlägg.

  SvaraRadera
 6. Lilla O, så roligt! Tack, jag mailar dig genast.

  Och så roligt att du valt Firefox, den är ju många gånger smidigare än IE.

  SvaraRadera