onsdag 3 mars 2010

Bokfrågornas ABC

Jag tycks ständigt halka en vecka efter i Bokfrågornas ABC. Jag läser frågorna, bestämmer mig för att det här måste jag fundera lite på och vips har det gått en vecka igen. Den snöiga onsdagen i fråga var alltså förra veckan. Dags för bokstaven N denna extra snöiga onsdag.

1. Det går inte riktigt att undvika Nobelpriset i litteratur den här veckan. Alla tycker någon om priset i fråga. Vad har du för relation till priset och pristagarna?


De allra flesta år innebär priset att jag upptäcker en ny författare eller poet som jag inte känner till sen innan. Ibland blir det en trevlig och långvarig bekantskap, ibland möts vi, skakar hand men går snart åt varsitt håll eftersom vi inte hade så mycket gemensamt.

2. Vem är din nordiska favoritförfattare?

Astrid Lindgren, ingen annan kommer i närheten av henne. Hennes berättelser har ett djup och nyanser som få andra berättare kommer i närheten av, hennes förmåga att rakt på sak prata om det svåra och sätta ord på det som gör ont är oöverträffad.

3. Vem är den senaste nykomling du läst?

Hmmmm, jag har ofta usel koll på om någon är debutant eller inte. Jag vet faktiskt inte. Räknas Brandon Sanderson?

4. Finns det någon författare du inte läst, men är nyfiken på?

Ständigt ständigt, för tillfället är det Carlos Ruiz Zafón som lockar min nyfikenhet.

3 kommentarer:

 1. CRZ vill jag läsa också. Lånade Vindens skugga av mormor och den ligger i en av alla jättehögar och väntar på sin tur...

  SvaraRadera
 2. Jag läser Ruiz Zafóns "Vindens skugga" just nu. Vore kul om du, när du läst (om!), kunde delge oss din upplevelse! Jag är nämligen lite kluven...

  SvaraRadera
 3. Emma, jag ska försöka, jag är kass på att kommentera böcker jag läser men kanske vore det en god idé att prova?

  Lilla O, så bra att ha en mormor inom räckhåll att låna böcker av!

  SvaraRadera