onsdag 10 mars 2010

Bokfrågornas ABC

Bokstaven P mina vänner och fyra frågor (faktiskt) som handlar om just den bokstaven i veckans Bokfrågornas ABC.

1. Pseudonymer används ibland av författare. Vad tycker du om det? Vilken pseudonym skulle du rekommendera oss att läsa?


Robin Hobb är en favorit, men en favorit som borde komma med varningsetikett. Risken att man fastnar i hennes böcker är överhängande, och det kan gå ut över nattsömnen. Hennes lättillgängliga språk och rika berättelser är en kombination som riskerar att bli vanebildande, i än högre grad när man finner att de tillsynes fristående trilogierna intelligent flätas samman på fler nivåer än man först tyckte.

2. Vem är din favoritpappa i litteraturens värld?

Trots att han ofta kritiseras för att vara en vek och undanflyende far måste jag få lyfta fram Mr Bennet från Austens Pride and Prejudice. Jag finner honom genomsympatisk, en världsfrånvänd filosof som vänligt accepterar det faktum att alla människor är olika, och få är lika honom, och så är världen ordnad.

3. Popularitet vs. kvalitet. Vad har du för åsikter om detta dilemma?

Jag ser inget dilemma i detta. All topplistelitteratur är inte högkvalitativ, men en del är. Mycket av det som dansar på popularitetsstegen dansar bara en sommar och inte mer, men ett och annat som letar sig dit hän, och framförallt det som stannar kvar, håller hög kvalitet. Det finns många sorters läsare, och det finns många sorters litteratur, och detta är en del av det som berikar världen, både den litterära och den andra där ute.

4. Pocket eller inbunden?

Pocket.

Fördelarna är så många att jag nöjer mig med att räkna upp de mest i ögonfallande: böckerna är lättare, smidigare att ha med sig, de är bekvämare att hålla i handen, tar mindre plats i bokhyllan och framförallt, de kostar mindre. Priset för en pocketbok är rimligt, priset för samma bok i inbunden upplaga är ofta hutlöst.

2 kommentarer:

  1. Robin Hobb har jag inte hört talas om förut. Spännande! Håller med dig om allt positivt med pocketböcker. Det tråkiga är bara att de torkar ihop och ramlar sönder. Det är dock få böcker som jag vill läsa så många gånger att det spelar någon roll.

    SvaraRadera
  2. Gör de? Enstaka exemplar, men det finns måndagsexemplar av allt, annars tycker jag de håller utmärkt. Av någon anledning tycks regeln ju billigare ju hållbarare gälla.

    SvaraRadera