onsdag 10 mars 2010

Kommentarer

Jag har grubblat länge över detta inlägg, men till slut bestämt mig för att det ärligaste ändå är att skriva det. Jag vill inte styra någon annans sätt att vara, kommunicera, skriva eller kommentera. Jag uppskattar kommentarer, varenda en. Jag kommenterar gärna i andras bloggar också, om det är så att personen skrivit något jag känner att jag har något att säga om, och jag deltar gärna i diskussioner i kommentarsfält i olika bloggar runt om i nätet, förutsatt att jag tycker att jag har något att säga.

Det finns olika kulturer vad gäller detta med att besvara kommentarer man får i sin blogg. Somliga väljer konsekvent att inte besvara kommentarer alls; andra väljer att istället för att besvara dem i kommentarsfältet besvara dem eller kommentera dem i ett nytt blogginlägg. Somliga väljer att svara ibland, på de kommentarer som antingen behöver bemötas, eller tycks erbjuda en öppning till en diskussion. Somliga väljer att alltid svara, antingen i sin egen bloggs kommentarsfält eller genom att gå till kommentatorns blogg och skriva ett svar där.

Och det är om denna sista kultur jag behöver säga några ord. Jag tycker det är intressant, spännande, roligt, givande, kul etc att ta del av andra människors tankar och reflektioner kring det jag precis läst, vilken slags text det än vara månde. Jag tycker det är otroligt roligt när någon gör sig omaket att kommentera på det jag skrivit, det gör mig ofta glad i flera timmar! Ännu intressantare är det att ta del av samtal som ibland utspelar sig i kommentarsfält runt om i bloggosfären, samtal mellan bloggaren och den som kommenterat, samtal mellan flera som kommenterat, samtal mellan bloggaren och flera som kommenterat. För att samtal som dessa ska komma till stånd är det nödvändigt att man kan följa hela kommunikationen på ett enkelt sätt, och att kommentarerna i fråga rör inlägget.

Därför har jag lite svårt att hantera den kultur som går ut på att man, mycket hövligt, går till kommentatorns blogg och skriver, ofta under översta inlägget oavsett vad det handlar om, ett tack för kommentaren eller ett svar på densamma. För mig, som läsare, blir detta rätt svårbegripligt. Det blogginlägg jag just läst har sällan något med kommentaren att göra, och jag tappar intresset.

Tyvärr blir ytterligare en konsekvens av detta att jag blir väldigt restriktiv med att kommentera i de bloggar som hör hemma i denna kultur. Det är inte högfärd, det är inte ohövlighet, det är inte ointresse för vad ni skriver. Det är bara en tants svårigheter att anpassa sig till nya tankesätt.

Jag hoppas innerligt ingen tar illa upp, och att ni kan ha lite överseende med mig i detta.

12 kommentarer:

 1. Jag känner igen mig i det du skriver. Speciellt eftersom jag svarar på folks kommentarer i deras blogg om möjligt är, annars i ett inlägg i min blogg då de inte lämnat någon kontaktmöjlighet.

  Varför jag gör så är för att dels generera mer läsare till min egen blogg, dels för att om någon går in på min blogg och skriver en kommentar och jag svarar där i mitt eget kommentarsfält, så finns risken att de aldrig får läsa vad det var som jag svarade.

  SvaraRadera
 2. Det har du nog rätt i, det är en risk *nickar instämmande* själv ser jag det på ett annat sätt; i och med att kommentarer och blogginlägg liksom hör ihop så blir det svårt för mig att hänga med om jag måste leta mig till en annan blogg för att hitta inlägget som kommentaren hör ihop med.

  Kanske är det en generationsfråga, gamla tanter tappar lätt tråden om saker och ting står för långt ifrån varandra.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är minst lika svårt att komma ihåg att kolla om man fått svar på det man skrivit, så det är nog inte bara "gamla tanter" ska du se. =)

  Finns det något sätt att hålla koll på om folk svarat på kommentarer?

  SvaraRadera
 4. Det var gott att höra, nu känner jag mig lite mindre senil ;)

  Det brukar finnas en ruta att klicka i 'håll mig uppdaterad om nya kommentarer via e-mail' brukar den ungefär heta. Kanske kan det vara något?

  SvaraRadera
 5. *Nickar tankfullt* Jag hittade en sak på min blogg där man ser vad folk kommenterar och vad man själv skrivit. Men det verkar bara gälla för wordpress tyvärr.

  SvaraRadera
 6. Kanske finns den inte i alla bloggar den där rutan, men någon liknande variant brukar finnas, så att man kan få en liten puff via e-mail om nya kommentarer.

  SvaraRadera
 7. Ska snoka runt lite =)

  SvaraRadera
 8. En bra plan, så hittar man ofta bra saker.

  SvaraRadera
 9. Jag har inställt så att jag ska se om folk kommenterat till min mail insåg jag. Men jag kollar inte den mailen varje dag och det ser ut som om den bara visar kommentarer i min egen blogg, inte om någon svarat i sin egen när jag skrivit där. *Funderar*

  SvaraRadera
 10. Det får man nog kryssa i varje gång man kommenterar i någons blogg om man vill ha mail om, tror jag, eller åtminstone en gång i varje blogg.

  SvaraRadera
 11. Får lägga det på minnet mao =)

  SvaraRadera
 12. Risken finns ju att man missar något någon sagt till en annars, och det vore ju lite synd *håller med*

  SvaraRadera