tisdag 3 februari 2009

Respekt i skolan

Ungjävlar skitungar snorungar! Tukthus för smådjävlarna! Dagens ungar är ett ynkligt släkte, att de inte blir straffade gör saken värre! Vakter i skolan! Femtiotalets skola tillbaka! Föräldrarna måste lära ungarna hut! Agan tillbaka!

Ett käckt axplock ur de balanserade kommentarerna till artikeln om lärarinnan som fick sin fläta avklippt.

En stillsam undran: hur tror ni att barnen ska få för sig att visa sin lärare respekt när ni föräldrar är så totalt respektlösa mot både skola och lärare? Lyssna på hur ni själva talar om era barns lärare därhemma. Lyssna vilka ord ni använder. Lyssna på hur ni svarar när läraren påtalar er ätteläggs tillkortakommanden. Lyssna på hur ni bemöter läraren på utvecklingssamtalet. Lyssna på hur ni talar om läraren med andra föräldrar efter föräldrarmötet. Och lyssna på hur de talar om läraren.

Fundera sedan på om ni visar läraren och skolan respekt. Inte det? Nähä, varför skulle då era barn göra det?

4 kommentarer:

 1. Återigen ser din skarpa ögon grandet i dina bröder och systrars ögon:)

  Tror vi alla bör titta på hur vi bemöter varandra. Själv har jag löst problemet med att jag irriterar mig på att alla är så negativa-jag skaffade en mp3 så jag hör inte gnället längre.

  SvaraRadera
 2. En mp3 döljer problemet ett tag, men ack, det finns ju kvar ändå! En ändring av tonen, synen, doktrinen, tanken måste till annars driver vi oss själva över stupet.

  SvaraRadera
 3. Mycket klokt inlägg! Det är precis som du påpekar i det lilla som förändringen måste ske. Föräldrars attityder till skolan, läraren och barnen visar sig genom barnens agerande i skolan, ett agerande som sedan skolan och lärarna får "ta hand om" då föräldrarna är på sina arbeten, ofta med inställningen att det som sker på skoltid är skolans ansvar. Jag var på ett föräldramöte häromkvällen och fann att 90 % av föräldrarna gick in i klassrummet med skorna på. På samma golv barnen nästkommande dag skulle traska runt i strumplästen. Barnen skulle i dagsläget(de är fortf små) aldrig ens komma på tanken att gå in med skorna eftersom de fått lära sig att det är hänsynslöst att göra så. Men dessa barn är som sagt fortf små, de har tid på sig att lära av oss vuxna att hänsyn är lätt att glömma. Detta exempel är självfallet en bagatell i sammanhanget men det ger ändock, enligt mig, indikationer på hur otacksam lärarens arbetssituation är. Kontentan - det måste börja med föräldrarna, eller åtminstone bör de vara en del även av den fostran som sker i skolan.

  SvaraRadera
 4. Tack, så vänligt sagt. Ditt exempel visar så tydligt att bagateller är viktiga. Att föräldrar på ett föräldrarmöte i ett klassrum där eleverna under dagen förväntas ta av sig skorna visar samma hänsyn på kvällen som eleverna gör om dagen må tyckas som en droppe i havet, men utan droppar vore havet en öken.

  Det måste, precis som du säger, börja med föräldrarna. Uppfostran är inget man gör, det pågår, dygnet runt veckan lång år ut och år in. Från alla vuxna.

  Så en kollektiv skärpning från vuxenvärldens sida vore på sin plats.

  SvaraRadera