torsdag 12 februari 2009

Symboliskt om FRA

En suddig bild gör mig uppmärksam på att Sverige stäms för FRA-lagen. Det känns djupt symboliskt, det mesta kring FRA-lagen har varit, och är fortfarande, suddigt, luddigt, dolt bakom dimridåer och bjärt målade kulisser, frågor besvaras så otydligt det går och syftet skall man helst inte ens låtsas om att det finns något, om man skulle råka eftersträva den minsta lilla gnutta politisk korrekthet. DN är lite tydligare i sin rapportering:
Det är den norska avdelningen av Internationella Juristkommissionen, ICJ, som stämmer Sverige i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg [...] De norska juristerna vill veta vilka konsekvenser som den nya FRA-lagen får för Norge och norska medborgare. Det uppgav SVT:s Rapport på onsdagskvällen.
De är i gott sällskap, vi är många som gärna skulle vilja ha ordentlig överblick över de långsiktiga konsekvenserna av FRA-lagen.

Reinfeldt kämpar på i sin strävan att framställa FRA-lagen som en omtänksamhet mot enskild medborgare från regeringens sida:
Vi har vinnlagt oss om att integritetsförstärka lagen. Signalspaning har pågått under hela efterkrigstiden. Vi har förstärkt lagregleringen och ingegritetsskyddet som omgärdar detta.
Vad tycker ni, känns han trovärdig den här sjuhundrafemtioelfte gången han upprepar samma refräng? Inte det, nähä. Nej, jag håller med er.

Centerpartiets finger i opinionsvinden har noterat att folkets förtjusning i FRA inte ökat, och att centerns popularitet inte heller ökat i samband med kärnkraftsdiskussionen på senare tid, och de väcker därför liv i det famösa centerupproret igen. DN berättar om de radikala mittrebellerna:
Initiativtagaren Erik Hultin, centerpartistisk fritidspolitiker i Härnösand, anser att partiledningen har svikit sitt eget partiprogram genom att acceptera flera integritetskränkande förslag.

- Det duger inte att knäppa händerna, säga jajamensan och se lite nådig ut, säger Hultin till TT [...] Centeruppropet består av en hemsida där centerpartister, medlemmar eller väljare kan registrera sig och därmed få vara med och blogga om centerns politik.
Centern kan det här med uppror!

Men de försöker i alla fall, det kan de gott få lite cred för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar