onsdag 4 februari 2009

Sjuk försäkring

Arne Anonym är sjukskriven. Han vill vara anonym eftersom han "skäms inför sina kolleger över att han själv finns bland de långtidssjukskrivna" Arne Anonym jobbar nämligen som handläggare på Försäkringskassan och Sydsvenskan berättar idag om hans svåra situation.
Arnes problem började med en hård arbetsbelastning. Han hanterade mer än etthundra sjukskrivna personer – deras sjukjournaler, deras återbesök, deras rehabilitering, deras jobb­sökande, hur de mådde.
– Det blev för mycket att hålla reda på. Det var många inkommande samtal, många möten och många sena timmar på jobbet. Jag skulle göra upp planer för dem som skulle komma tillbaka från sjukskrivning. Samtidigt hade jag ett produktionskrav på mig. Arbetet är hårt styrt. Det ska vara effektivt. Det kostar på i form av stress [...] Just nu arbetar Arne på prov på halvtid. Han får anpassade arbetsuppgifter som en test på om han har arbetsförmåga. Hans handläggare på Försäkringskassan vill ha svar på en nyckelfråga: klarar Arne sitt arbete eller bör han söka ett annat jobb?

Arne tycker själv inte att det går särskilt bra. Han har svårt med sömnen och får koncentrationssvårigheter. Sömnproblemen förvärras av att han nu är inne i den så kallade rehabliteringskedjan [...] Arne tycker det är bra att det ställs krav på dem som är sjukskrivna, men samhället borde kunna komma åt dem som missbrukar sjukförsäkringen på andra sätt.

Han tror att de nya hårda reglerna slår ut folk lite på måfå
Arne Anonyms situation är inte unik på något vis, kanske inte direkt representativ för dagens sjukskrivna men långt ifrån unik. Jag är övertygad om att Försäkringskassans personal försöker göra ett bra jobb, men den paranoida misstänksamheten som gör att varje sjuk betraktas som sannolik fuskare har knuffat undan den mänskliga aspekten.

Situationen är ohållbar och jag börjar undra om inte det är syftet? Människor i en osäker situation, som är medvetna om att golvet när som helst kan ryckas bort under deras fötter, är lätta att kontrollera och styra. Kanske bör vi börja fundera över vem som har något att vinna på att sjukförsäkringssystemet imploderar?

2 kommentarer:

  1. Ibland kan man undra vem det som egentligen finansierar sjukförsäkringen, jo men det är jo dom som arbetat och sedan blivit sjuka....? Lite konstigt att betala för en försäkring som inte får användas, undrar hur många privata försäkringsbolag som hade överlevt med en sådan policy.

    SvaraRadera
  2. När jag gick i skolan, dvs i en annan livstid, lärde vi oss att socialförsäkringssystemet finns för att ingen skall hamna på bar backe på grund av sjukdom, ålderdom, arbetslöshet etc. Vi betalar alla en liten del var, lärde vi oss i den tidsåldern, för att ingen en dag ska behöva stå med en ohanterlig summa att betala för t ex ett benbrott.

    Nu är det en annan livstid, det märks tydligare för var dag.

    SvaraRadera