fredag 20 februari 2009

Kulturdrömmar

I Aftonbladet uppmanar Maicen Ekman, generalsekreterare i Folkbildningsförbundet, kommunerna att satsa på unga människors musikerdrömmar.
Det är nära 50 000 som spelar i band hos något av de nio studieförbunden. Musiker som möts och tragglar i replokalen på kvällar och helger. Tillsammans lär de sig nya saker efter intresse: skriva låtar, spela in en demo, uppträda på scen för att kunna delta i nästa lokala musiktävling.

Studierna ger tillfälle att hitta sitt uttryck och få dela en känsla med fler. Forskare brukar tala om den sociala dynamiken i musikcirklar. Att lära sig sociala spelregler – att ge och få – är ett annat sätt att uttrycka saken. Resultatet blir ofta ökad självkännedom, respekt för andras åsikter och förmåga att kompromissa.

Det är inget snack om saken – en stad som har ett aktivt musikliv är en stad som blomstrar. Invånarna kan ta del av utbudet och många människor har lättare att flytta till en stad som är känd för ett schysst sound och bra band.

Samtidigt läser vi i E24 om att
Kalifornien med sina 38 miljoner invånare vore världens sjätte största ekonomi om det hade varit en självständig stat
Att denna stora stat nu står inför ekonomisk ruin kommer att påverka inte bara dem själva eller USA, utan hela världen. Inte minst kulturellt. Ett drömland i konkurs, är det ens möjligt att tänka sig?

Vi får se. Minns att Kalifornien inte riktigt är som resten av USA, på de flesta sätt, och låt oss följa utvecklingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar