söndag 22 februari 2009

Aborter

Fri abort är ett okomplicerat begrepp. Varje kvinna har rätt att välja själv om hon vill göra abort, utan att behöva lämna någon förklaring, eller inte. Det är det hela. Detta innebär t ex att hon inte behöver försöka göra abort med hjälp av strumpstickor, att hon inte behöver pekas ut som hora eller betala enorma summor för att få en abort gjord under diskreta former.

Vi har fri abort i Sverige. Det ser annorlunda ut i andra länder. Detta innebär att kvinnor från andra länder ibland söker sig till Sverige för att få en abort utförd, istället för att försöka med hemmametoder. Detta innebär också att färre kvinnor dör i komplikationer av misslyckade hemmaaborter.

Det är något att glädjas åt.

Rubriker de senaste dagarna antyder också att det inte är något att ta för givet. SvD förmedlar skvaller från Norge om att där enligt obekräftade rykten skall finnas kvinnor som reser över gränsen för att få en abort utförd i Sverige. Detta på grund av olikheter i abortlagen, i Norge är de fria aborterna nämligen inte alls fria lika länge som i Sverige. Vilket gör att det kanske eventuellt finns kvinnor som önskar abortera ett foster av fel kön. Kanske.

Det kan röra sig om en modern myt.

Poängen är att den moraliska rynkningen på näsan gentemot kvinnor som önskar göra abort inskränker friheten i abortlagstiftningen. Plötsligt är den fria aborten lite mindre fri.

Det är inte något att glädjas åt. Det kan få förfärliga konsekvenser.

2 kommentarer: