tisdag 29 december 2009

Lärarlöner

Lärare är viktigare än någon annan enskild faktor när det gäller skolan. Det vet vi, och det visas i undersökning efter undersökning.

Vi diskuterar lärarlönerMats blogg. Lärare här i landet har rätt usel lön, så usel att när jag berättar för vänner i andra länder stirrar de förvånat på mig och undrar hur vi kan finna oss i detta; så usel att många som nog gärna skulle jobbat som lärare, och gjort ett otroligt bra jobb, avstår på grund av den bristfälliga lönen.

Jo, det är sant.

Det finns andra aspekter som spelar in också, givetvis, men ingen annan återkommer så ofta och framhålls som så tungt vägande som just den låga lönen.

Euroshopper är ICAs lågprisalternativ för den som inte har råd med annat. Varorna är inte dåliga, men kvalitén ligger generellt långt under vad den gör för den som har råd att köpa deras ordinarie utbud, och då är ändå inte det av någon imponerande kvalitet. Visst finns det en och annan vara som faktiskt är lika bra, kanske finns det rent av några som är bättre, men generellt är kvalitén som den brukar vara i butiker - man får vad man betalar för.

Jag undrar hur det kan komma sig att vi i Sverige faktiskt nöjer oss med att ha en Euroshopperskola när vi skulle ha råd och möjlighet att hålla oss med en riktigt högkvalitativ skola om vi prioriterade på ett annat sätt?

4 kommentarer:

 1. håller med vi borde prioritera skolan för det e jhu vår framtidsom sås där

  de blivande vetenskapsmänn med mera kommer inte vara bättre än den grund de står på.

  och höjer man kvalliteten så får lärarna mer status och där med mera betallt och färre som väljer andra inriktningar i livet pga bristande levnadsvilkor som lärare

  SvaraRadera
 2. ozymandias - om det är i den änden man ska börja, hur höjer man kvaliteten?

  SvaraRadera
 3. genom att lägga mer pengar på böcker och datorer och andra redskap i och att läringsmaterialet e uppdaterat och att man betallar lärarna för att de med håller sig uppdaterade om sina ämnen ävennär de inte e i klassrums positioner

  detta skulle vara motiverande och utvecklande för lärarna samtidigt som det skulle öka deras status genom att de med detta får en högre kvalitet på utbildningarna

  SvaraRadera
 4. Ska man använda böcker bör de definitivt vara uppdaterade, annars gör de mer skada än nytta. Betald fortbildning, och tid avsatt för fortbildning, vore nog uppskattat av de flesta, ett mycket bra förslag!

  SvaraRadera