onsdag 9 december 2009

Bokfrågornas ABC

Dags för bokstaven C i Bokfrågornas ABC, som spontant kändes väldigt svår. Varning för krystade frågor alltså.

1. Hur skulle du definiera chick-lit? Vad är ditt förhållande till genren?

En svår fråga! Har jag något förhållande till genren? Chic-lit, är det Vita Serien och Harlequin-pocket och sånt, eller är det snarare Helen Fielding, Marian Keyes mfl man menar? De första tycks mig som upprepningar av samma historia, om och om igen, de fyller helt säkert sitt syfte som både kravlös underhållning och verklighetsflykt för den som uppskattar genren, men glider bort lika spårlöst och raskt som tvålklickar i ett handfat.

Om vi däremot pratar om Fielding, Keyes och andra som skriver om kvinnor i vår tid och genom dessa säger något både om eran här i västeuropa och om oss själva skulle jag vilja gå så långt som att jämföra dem med Austen - om hundra år kommer litteraturstudenter att via deras böcker kunna skapa sig en visserligen lättsam men inte helt osann uppfattning om den tid vi lever i nu, våra tankar, värderingar och hur vi ser på kärlek och relationer.

2. Berätta om en bok som innehåller en viktig ceremoni.

Efter att ha besökt bland annat Tolkiens värld i tanken stannar jag vid the Sorting Hat Ceremony i Rowlings böcker om Harry Potter. De nya eleverna anländer tillsammans, nyfikna, lite nervösa, förväntansfulla och alla på lika villkor. Efter ceremonien, där de en och en fått veta av hatten vilken grupp de tillhör, skiljs de åt, sorteras in i nya gemenskaper, nya band binds på ett ögonblick och plötsligt är den sociala kartan omritad. Det händer oss alla, som individer och grupper, och det är inte alltid lika lätt att hantera som i sagans värld.

3. Förra veckan delades den spanskspråkiga världens mest prestigefulla litteraturpris Cervantespriset ut. Cervantes skrev om antihjälten Don Quijote. Vem är litteraturens största anti-hjälte enligt dig?

Arthur Dent, i sin morgonrock, med sin handduk och sin ständiga önskan om en trevlig kopp te strävar han på, gör sitt bästa och bevarar sin normalitet hur än världen beter sig runtom honom.

4. Dela med dig av ett citat som på något sätt anknyter till böcker och författare!

Äntligen en lätt fråga! Falstaff Fakir säger det bäst:

Flitigt läsa gör dig klok, därför läs varenda bok.

7 kommentarer:

 1. Tycker du skriver helt rätt angående genren chic lit. Det är nog snarare böcker som Fieldning och Keyes, precis som du skriver. Intressant att du jämför dem med Austen. Läste en chic lit-kurs i somras och du har prickat precis rätt så som chic lit definierades där :) Att jämföra med Austen får chic lit att höjas en aning... håller med dig om att det är ett bra sätt att se tillbaka på hur vi levde då, vad vi tänkte osv. Precis som vi i dag gör med Austens böcker.

  SvaraRadera
 2. Känns som om det är lite sent... Men jag passar på att tacka för kommentaren. Och nu vet jag vem du är också! :) Dock alltid lika roligt att få kommentarer från främlingar. Gissa om Love tyckte det va roligt när jag började länka din blogg till honom xD

  Du gör svåra inlägg att kommentera på så ursäkta om den här kommentaren inte riktigt har något med inlägget att göra ^^;

  SvaraRadera
 3. Sara - jo, det finns ju en vedertagen definition men jag vågar inte riktigt ta för givet att alla är överens om att det är den man pratar om, därför garderar jag med Harlequin också =)

  Austen räknas till klassikerna och 'fin litteratur' idag, men när de gavs ut sågs de som lätt litteratur för damer, chic-lit helt enkelt.

  Elin, det är helt ok, nu har jag fått ordning på besöksräknandet igen och känner mig inte längre övergiven i cyberrymden. Du är så välkommen att kommentera om det är något du känner att du vill säga något om, och du är lika välkommen att läsa tyst.

  SvaraRadera
 4. den största anti hjälten genom historien måste vara Rensvind i terry pratchets böcker om diskvärlden

  SvaraRadera
 5. Sannerligen en god kandidat för titeln!

  SvaraRadera
 6. Chic-lit är lätt att känna igen!
  Om det är blommor på omslaget = Chic-lit!

  SvaraRadera