torsdag 31 december 2009

Bokfrågornas ABC

Sista onsdagen 2009 och den här gången är det bokstaven F som gäller i Bokfrågornas ABC, som vanligt fyra frågor, eller snarare tre frågor och två uppmaningar. Mina svar kommer i ett senare inlägg.

1. Frihet är viktigt och böcker handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en bok som du tycker handlar om frihet!


Anne Franks Dagbok upplever jag handlar om frihet i flera dimensioner, hur paradoxalt det än låter. Genom den unga Annes ögon får vi tydligt känslan av vad frihet är genom hennes beskrivning av hur den beskärs för henne.

2. Böcker blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se filmatiseringar av böcker du läst?

EFtersom filmer i de allra flesta fall är plattare, kortare, snävare och mindre nyansrika än böcker blir jag nästan alltid besviken om jag läst en bok och ser en filmatisering av den, därför brukar jag börja med boken.

3. Berätta om en riktigt bra filmatisering av en bok!

The Notebook är en av de få filmer där jag faktiskt tycker att filmen är bättre än boken.

4. Jag vill att du uppmärksammar en författare som du tycker får på tok för lite utrymme.

Det finns en bunt författare som på kort sikt tycks få för lite utrymme då de stora bullriga lanseringarna av trendförfattarna täcker upp skyltfönster och förstasidor. Men i det långa loppet brukar det jämna ut sig, kvalité består och de som dansar bara en sommar försvinner ner i glömskans dimmor.

2 kommentarer:

  1. The Notebook har jag varken läst eller sett, men visste tillräckligt mycket om den för att känna igen en totalt plagierad novell precis före jul...

    Gott nytt!

    SvaraRadera
  2. Oh, se den! Filmen är verkligen underbart

    SvaraRadera