onsdag 16 december 2009

Bokfrågornas ABC

Fjärde bokstaven i Bokfrågarnas ABC är D och frågorna hör mer eller mindre ihop med just den bokstaven

1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden?


Ian Rankin och John Rebus. Utan konkurrens, eftersom det faktiskt är den enda deckarserie jag följt från början till slut.

2. Jag är ingen storläsare av drama, men det händer. Främst var det under mina litteraturstudier som jag fick i mig en del. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och?

Shakespeare, såklart, men sen blir det svårare. Jag älskar Romeo och Julia är en underbar skildring av vilken katastrof det blir när politik och makt blir viktigare än insikten att även grannen är en människa, Othello är ett oöverträffat svartsjukedrama, En Midsommarnattsdröm är mänsklighet tydligt skildrad genom sagor. Jag väljer En Midsommarnattsdröm. Jag har läst den, lyssnat på den, sett den, analyserat den sönder och samman och njutit av att se den bli en helhet igen när den spelas upp.

3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga?

Det skulle väl vara Brideshead Revisited då, kanske? Boken är stundtals rent tråkig, men Jeremy Irons är alltid Jeremy Irons.

4. Det är redan december. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern.

I Stephen Kings Misery kör huvudpersonen av den snöiga vägen och räddas av Annie Wilkes, 'hans största fan' som hon kallar sig. Han blir kvar över vintern och omarbetar och avslutar sitt manus till vad som alltmer verkar bli hans sista bok.

2 kommentarer:

  1. Ja, Misery är bra men jag har bara sett filmen. Shakespeare är alltid Shakespeare! :-)

    SvaraRadera
  2. Boken har som vanligt ett par lager som filmen saknar även om Bates är fantastisk.

    SvaraRadera