onsdag 30 december 2009

Seriöst, tanten

gräv ner dig!

Ursäkta det grova språket, men Maud Olofssons klagosång på Expressen och Aftonbladet, där hon hävdar att hon kritiseras så hårt just för att hon råkar vara fruntimmer, irriterar mig. Hon kritiseras hårt för att hon är usel på det jobb hon har, för att hon stampar rakt ner i varenda klaver som kommer i hennes väg och för att hon ljuger och fabulerar.

Hon är näringsminister och energiminister, hon har själv tackat ja till att ta dessa tunga ansvarsposter på sina axlar. Att då försöka komma undan kritik som riktas mot henne just i egenskap av näringsminister och energiminister genom att pipa 'nej, ni får inte slå mig, jag är tjej!' är inte bara ovärdigt och fegt, det är ett slag rakt i magen på alla de som jobbar för jämställdhet i samhället.
Om jag tittar på hur jag beskrivs så är det väldigt mycket personligt. Vilken färg jag har på läpparna, vilka skor jag har på mig eller hur jag är klädd. Man använder uttryck som man inte använder om män, som att jag babblar, säger Maud Olofsson
Thomas Bodström bemöter detta sakligare än jag kan i sin blogg Bodströmsamhället:
Dessutom är det inte sant att det är bara kvinnors utseende som kommenteras. Själv har jag varit klippdocka i Expressen, där i priuncip varje kroppsdel kommenterades. Tänk om jag skulle dra upp det när jag får kritik.
Olofsson må vara tant, men det är inte i egenskap av sådan hon kritiseras. Det är i egenskap av minister i den svenska regeringen. Att spela genuskortet för att slippa kritiken bekräftar att det ligger mycket i kritikernas ord om henne som minister.

Minns detta när det är dags att välja i höst.

7 kommentarer:

 1. ja men det hemska i det hela e att hela nuvarande regeringen jobbar efyer samma princip som maud....
  blir de kritiserade pekar de genast ut någe annat titta på detta så får det väl inte vara och det verkar som journalisterna låter det passera och låter sig vagas in i regeringens valda "trygga" ämnen som inte visar deras mindre vackra sidor.

  SvaraRadera
 2. missjsstruggle, det är bra. Det kommer att behövas när de drar igång med vallöften och mutor.

  ozymandias, det är därför det är så viktigt att vi utanför media pratar och berättar om vad vi ser och vet.

  SvaraRadera
 3. Suck - ja!

  Genuskortet är ett bedrägligt drag, det kan också hoppa upp och bita avsändaren i näsan.

  Jag önskar mig ett Maudefritt år!

  SvaraRadera
 4. Mats, den önskan önskar jag jag hade makt att bevilja dig!

  SvaraRadera
 5. Ta gärna bort Maud, men sätt inte dit Mona i stället!
  Hon är inte heller speciellt självkritisk......

  SvaraRadera
 6. Anonym, oavsett om man anser att Sahlin eller Olofsson båda två är otrevliga personer bör vi, när det gäller politiken, försöka bortse från våra personliga aversioner och se vad där finns i själva politiken istället. Vem partierna sätter som ordförande är deras interna beslut, vilka partier som hamnar i riksdag och regering är vårt beslut, som väljare.

  SvaraRadera