fredag 9 oktober 2009

Utopia inom räckhåll?

Expressen berättar hur svenska universitet ligger till i världsrankingen. Göteborg ett av världens bästa universitet, utbrister tidningen förtjust. Visserligen måste man leta sig ända ner till plats 185 på Times Higher Education's rankinglista men det är ett fall framåt - i fjol var de inte ens med! Under letandet efter Göteborgs universitet passerar man dessutom KTH på plats 174, Uppsala universitet på plats 75 och Lunds universitet på plats 67.

Dessutom ligger Chalmers på plats 198 på listan, fem svenska representanter på listan, kan det vara så att Utopia faktiskt finns inom det möjligas ram?

Kanske, om regeringen inser att det inte räcker med att satsa resurser på högre studier, på det mätbara och det regeringen tycker sig förstå sig på. Det måste satsas resurser på grundskolor och gymnasier också, på folkhögskolor där alla kan få ytterligare en möjlighet att erövra den kunskap som tidigare undanflytt dem. Satsningar på förskolan har också med vilken plats svenska universitet tar om tjugo år att göra, trots att det verkar långsökt.

2 kommentarer:

  1. Jag tror att du har rätt. Förskolan är ju helt klart en plats att bygga en bra och hållbar grund på.

    SvaraRadera
  2. Det är absolut növändigt. Om vi förväntar oss att elever skall kunna börja hantera bokstäver och siffror i sexårsåldern måste en stabil grund läggas i förskolan. Vi kan inte vänta till skolstarten med vare sig den fonetiska eller motoriska träningen, då blir det uppförsbacke för eleverna långt upp i högstadiet. Och då blir det inte mycket med Utopia.

    SvaraRadera