fredag 16 oktober 2009

En busschaufför

En busschaufför, det är en man med glatt humör!

Eller något i den stilen går visan. Jag har tänkt i mitt stilla sinne att den är en värre lögnhistoria än den om hur ekorrn satt i granen och sen hoppade från tallegren, busschaufförer är alldeles för stressade för att hinna vara trevliga här nere i söder.

Ni har sett mig skälla på Skånetrafiken och deras system, deras sätt att behandla sina chaufförer och deras policy gentemot passagerare (de ser dem som besvärande parasiter) och det är därför extra roligt att få skriva något annat om en av deras chaufförer.

Idag skulle jag med bussen, men av någon outgrundlig anledning var det plötsligt fruktansvärt mycket trafik på vägen jag måste korsa. Bussen stod inne på hållplatsen och jag var väl medveten om att om jag lyckades kryssa mig fram mellan bilarna utan att bli ihjälkörd löpte jag en överhängande risk att bli överkörd av bussen. Det har hänt tidigare - inte att jag blivit överkörd, men att chauffören startat när jag varit framför bussen, två meter från dörrarna och tydligt på väg dit så att jag fått kasta mig dödsföraktande tillbaka ut på gatan för att inte bli mosad - men jag är en rätt trögtänkt en så jag stannade inte klokt och tålmodigt på trottoarkanten utan tänkte att det är värt ett försök!

Och kan ni tänka er, den vänlige chauffören väntade tills jag hunnit över gatan, trots att det nog tog en minut, minst, med alla bilar härs och tvärs, och när jag hunnit fram till dörrarna öppnade han dem och släppte ombord mig, hälsade vänligt och tackade rart när jag talade om att han sannolikt var den vänligaste chaufför jag träffat på flera år. Han startade inte ens med ett ryck innan jag satt mig!

Jag har idag både träffat busschauffören i visan och återfått en gnutta av min tro på att kollektivtrafiken kan vara ett gott system.

Hurra!

3 kommentarer:

 1. Det är nästan så att man får tillbaka tron på mänskligheten. Härligt!

  SvaraRadera
 2. Glädjande att du hittat en trevlig bussförare! Själv försöker jag också vara en sådan, men så kör jag bara buss två till tre dagar i månaden. Och visst är det lättare att vara glad då. Men tyvärr finns det många bussförare som har en väldigt negativ inställning till sitt jobb, och då blir det ju bara tråkigare. Visst kan det vara stressigt, och visst kan bussbolagen vara krävande, men det blir inte bättre av att man är otrevlig mot passagerarna.

  Tack för att du länkar till min blogg!

  SvaraRadera
 3. Sanna, ja visst är det härligt!

  Magister Nyman, du har nog rätt i att det är en fasligt skillnad i att göra något några dagar i månaden och att göra det på heltid. Självklart blir inget lättare av att man är otrevlig, men jag kan förstå hur svårt det är att hålla stressen i schack när man har direktiv som säger att man bör behandla sina kunder som besvärliga inslag i arbetsvardagen.

  SvaraRadera