söndag 18 oktober 2009

Mobilvett

Expressens IT-bilaga låter idag etikettguru Magdalena Ribbing uttala sig kring mobiltelefonvett. En undersökning visar att drygt två tredjedelar, 69%, av de tillfrågade, inte "retar sig på andras privata mobildiskussioner på offentliga platser" utan tycker det är acceptabelt att andra människor väljer att prata i telefonen på bussen, i kön i matvarubutiken eller i väntrummet.
Eftersom mobilbruket är en tämligen ny företeelse finns ännu inga vedertagna beteenderegler.
Enligt Magdalena Ribbing är det i stället upp till var och en att använda sin känsla för hyfs och stil och anpassa sig till den rådande situationen
Är det en generationskrock, tro? Jag har ibland noterat att yngre människor utvecklat en förmåga att artigt titta åt andra hållet och med blank blick se ut att dagdrömma för att inte tränga sig på i det telefonsamtal som äger rum mitt framför näsan på dem. Något äldre människor, från yngre medelåldern och uppåt, reagerar vanligen på andra sätt, de ser besvärade ut, ibland ogillande eller irriterade ut.

Douglas Adams skrev klokt:
I've come up with a set of rules that describe our reactions to technologies:
1. Anything that is in the world when you're born is normal and ordinary and is just a natural part of the way the world works.
2. Anything that's invented between when you're fifteen and thirty-five is new and exciting and revolutionary and you can probably get a career in it.
3. Anything invented after you're thirty-five is against the natural order of things.
Mobiltelefonutvecklingen har gått fort de senaste åren, och jag tror faktiskt Adams beskriver orsakerna till de problem som tas upp i artikeln.

Lösningen? Tja, ungefär densamma som i de flesta andra mänskliga konflikter skulle jag gissa, visa lite tolerans mot dina medmänniskor och kom ihåg att även de har rätt att ta plats här i världen.

4 kommentarer:

  1. Lysande - går det inte att stanna den förbannade tiden på något trevligt och oskyligt sätt?

    Nähä - då var det som jag trodde!

    SvaraRadera
  2. Stanna den? Du store tid vilken trist tillvaro, i morgon exakt likadan som igår, och den 18 oktober år 2047 exakt likadan som idag, möjligen med undantag för det obändiga vädret?

    Jag ryser av obehag vid tanken!

    Nej, tacka vet jag en dynamisk värld där människor vet att i morgon kan se annorlunda ut, och att de har möjlighet att påverka hur.

    SvaraRadera
  3. Den där filmen Ground hog day var en tankeställare - i morgon är en annan dag (om vi har tur)

    SvaraRadera
  4. Det får vi sannerligen hoppas. Om inte, så hoppas jag att vi åtminstone är lite klokare i morgon och kan göra den lite bättre för någon, om så bara oss själva.

    SvaraRadera