torsdag 11 juni 2009

Artister och internet

The relationship between artist and fan is changing if you haven't noticed, along with the way we consume and experience music and even communicate since the internet arrived.
Trent Reznor, sångare i Nine Inch Nail, talar i forum på bandets hemsida bland annat om de förändrade villkoren för musikindustrin idag:
It's been an interesting experiment over the last couple of years or so. Faced with leaving the infrastructure of traditional record labels and figuring out what the right thing to do is in this new world - I found myself realizing that for me to have any concept of how to interact with the community and know what they might want / what they find appropriate, I need to immerse myself in that world and live it for a while.
The reason no record label knows how to market anything to new media is they don't live there. They don't get it because they don't use it. What you've seen happen with the marketing and presentation of NIN over the last years is a direct result of living next to you, listening to you, consuming with you and interacting with you. Directly. There's no handlers or PR people here, it's me and my guys - that's it. There's no real plan, even - it's just trying to do the right thing that respects you the fan, the music, and me the artist. That's the goal - a mutual and shared respect.
Alla går inte riktigt samma väg, men min personliga tro är att den väg NIN och många med dem valt är ett klokt val. Att delta i det nya, vara en del av det och hantera det utifrån sina egna erfarenheter istället för att antingen desperat hänga fast i det som inte längre är eller låta någon annan, någon av alla dessa självutnämnda experter på internetkommunikation t ex, ta kommandot är klokt.

Närheten har givetvis ett pris. Världen är en stor plats och här finns alla sorters människor, även de som har lite svårt att hantera det här med perspektiv. Reznor berättar om människor som har svårt att skilja på verklighet och fantasi, om människor som blivit arga och rent av hatiska över att han förändrats som människa sedan 1994 och om människor som ger sig på hans relation och hans flickvän men han framhåller att även om de är påträngande och envetna, ibland rent av hotfulla och skrämmande, så är de få.

Reznor och NIN, liksom många andra artister, författare, konstnärer etc har valt att ta del av den nya umgängeskulturen. De väljer att kommunicera direkt med sina fans över hela världen och delar generöst med sig både av sin tid och annat. Och de belönas av fansen med lojalitet, uppmärksamhet och i form av skivköp, bokköp etc. Den som väljer att stå helt utanför kan få viss kultstatus som eremit, men riskerar fullt medvetet att helt hamna i bakvattnet och glömmas bort. I valet mellan en bok av en författare man hört tala om den och en bok av ett okänt namn väljer nog de flesta boken av författaren de vet vem det är.

Världen är inte ur led, den är förändrad och Guillous och Marklundskor har allt att vinna och inget att förlora på att kliva av de höga hästar de ändå inte kan hantera och följa Reznors exempel. Så farligt är det inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar