fredag 12 juni 2009

Vems datalagring?

Trafikdatalagringslagen har stött på problem. Det är inga etiska spörsmål kring integritet, säkerhet eller något sådant, inga juridiska spörsmål kring konsekvenser och användande, nej då. Det är helt simpelt plump ekonomi som ställer till det berättar SVD. Frågan man fastnat på är helt enkelt:
om det är skattebetalarna eller operatörerna, och därmed abonnenterna, som ska betala. Utredningen kom fram till att operatörerna ska betala, men det råder delade meningar om det här mellan olika departement, säger Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Linander till SvD.se. Enligt honom är det justitiedepartementet och näringsdepartementet som är oense. Det senare vill att staten står för kostnaderna medan justitiedepartementet anser att operatörerna ska betala – något som också den statliga utredningen föreslår [...] Står man på näringssidan anser man att kostnaderna inte ska läggas ut på enskilda näringsidkare bara för att staten ställer nya krav. Det kan man tycka är principiellt riktigt, men vi på justitiesidan ser problem med det. Risken är att kostnaderna skenar om operatörerna inte själva behöver betala för de investeringar de gör, säger han
Dels handlar det om dyra investeringar i teknologi som inte kommer att ge branschen något tillbaka, dels har regeringen i smyg skärpt till tolkningen av direktiven i betydande omfattning:
enligt branschen gör det faktum att regeringen vill gå längre än direktivet kräver att prislappen troligtvis hamnar på över en miljard kronor. Regeringen vill bland annat att operatörerna ska lagra uppgifter om misslyckade samtal där ingen svarar och var en mobiltelefon fanns när ett samtal avslutades. Dessutom finns planer på att operatörerna måste kunna lämna ut uppgifterna inom en timme dygnet runt, året runt. Inget av detta finns med i direktivet. Budskapet från operatörerna är därför tydligt: "vi vill inte betala för en lag vi inte ens vill ha"
Stå på er operatörer. Ni är inte de enda som inte vill ha den här lagen. Trots regeringens spel för gallerierna sipprar ibland unkna dunster ut från det som pågår bakom kulisserna. Räcker det för att få folk att ana vad som händer?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar