lördag 16 maj 2009

Tinnitus och grannsämja

Kära grannar, det är jättekul att ni finner utlopp för er kreativitet i trädgårdsarbetet. Det gläder mig att ni finner gemenskap kring hackor och buskar och gräsmattor och klagosånger och skitsnack kring den som inte engagerar sig i blomsterodlandet.

Men somliga av era maskiner som ni med förtjusning drar ut och kör omkring på helgerna är förfärlig! Jag förstår att de underlättar ert trädgårdspysslande, men de avger ett vasst, enträget, ihållande ljud som triggar min tinnitus på ett mycket plågsamt sätt.

Tinnitus är ett kroniskt tillstånd, det syns inte utanpå men påverkar tillvaron för den drabbade på många sätt. Jag vet att många av er, kära grannar, sagt att ni är drabbade av kronisk värk. Det finns många likheter mellan tinnitus och kronisk värk. En likhet är detta med triggerfaktorer, dvs saker och ting som plötsligt förvärrar tillståndet. I mitt fall, och kanske för fler än mig här i världen, är ljudet från trädgårdsmaskinerna en sådan triggerfaktor.

Jag skulle uppskatta om ni kunde tänka er att t ex sätta upp varningslappar i trapphusen dagen innan ni har för avsikt att dra ut dessa apparater. Det skulle bespara mig, och kanske flera med mig, timmar av plåga eftersom jag skulle vara beredd och kunna förebygga problemet.

Ska vi säga så?

2 kommentarer:

  1. Hoppas de lyssnar. Till mig har man
    sagt att jag bara inbillar mig :/

    SvaraRadera
  2. Ingen framgång hittills. Problemet tycks vara, till en del åtminstone, att de som ägnar sig åt detta trädgårdsoljudsterroriserande inte inser att trots att de 'gör fint för alla' så orsakar de samtidigt plåga, och de vill heller inte förstå att det är ingen personlig kritik utan bara en ren upplysning. En liten varning, eller en rutin så att det alltid sker vid samma tidpunkt, skulle göra livet mycket roligare för alla.

    SvaraRadera