onsdag 30 september 2009

Om IT och gamla stötar

Infontologi citerar, apropå människors, samhällets, institutioners och organisationers sätt att förhålla sig till IT, Douglas Adams:
Anything that is in the world when you’re born is normal and ordinary and is just a natural part of the way the world works. Anything that’s invented between when you’re fifteen and thirty-five is new and exciting and revolutionary and you can probably get a career in it. Anything invented after you’re thirty-five is against the natural order of things
Adams var en klok man. För visst stämmer det? Se er omkring i samhället omkring er. Barn som växer upp idag har aldrig upplevt en värld utan mobiltelefoner och internet. Uppslagsverk i sjuttiofem band som uppdateras vart femte år och då kräver att man traskar iväg till närmaste välsorterade bokhandel och köper ytterligare delar för flera hundra tillhör liksom kassettdäcken och telefonkioskerna lägereldarnas och sagornas tid för dem. För den som växte upp tillsammans med Internet är det inte lika naturligt, nya finesser fascinerar och framstegen har wow-faktor, men det är inget underligt, det är en del av livet som man gläds åt och använder med förtjusning.

Men för dem som sitter på pengarna och i beslutandeposition, de som växte upp pre-Internet, för dem är IT ingen självklarhet. För dem är det i bästa fall en förlängning av det som är självklart för dem, tidningar, uppslagsverk, fasta telefoner, faxar, snigelpost och postorderkataloger och de använder det just så. I sämsta fall är IT i deras ögon en leksak, ett tidsfördriv och en onöda.

Och det är synd.

8 kommentarer:

  1. Jo, den där förbannade framtiden är över oss hela tiden!

    samtidigt är jag en aning trött på alla IT-entusiaster på skolan som på något sätt har mutat in positionen som förändringsagenter. Deras datorromantik blir ibland ganska absurd och jag fortsätter att kokettera med min gamla mobiltelefon!

    "VÄGRA IPHONE!"

    SvaraRadera
  2. Varför?

    Inte för att vara näsvis, jag vill verkligen förstå.

    SvaraRadera
  3. Kanske för att jag är trött på bilden av mig själv som teknikentusiast - tycker nog att "grumpy old fart" är intressantare.

    Jag tycker det är coolt med sådana där golfspelare som kommer med hickoryklubbor och spelar skjortan av de som har all utrustning - ungefär som en föreläsare utan PP och OH har en särskild nimbus i min värld.

    (Sedan kanske man bör känna till vad det är man väljer bort)

    SvaraRadera
  4. Man bör ju det, och inte bara avstå av rädsla för att det nya skall hoppa upp och bita en i näsan.

    Får din föreläsare använda whiteboard, man blir så dammig i halsen av gammaldags krita?

    (Ok, jag retas kanske lite....)

    SvaraRadera
  5. Vi har dokumentkamera - "the new black"

    Jag är egentligen en tekniknörd som är trött på IT-ytligheten och försöker återerövra tanken på att det ska finnas ett innehåll bakom formen.

    Kanske håller jag på att formulera en ny estetik:
    "Ju större ansträngning för mottagaren desto bättre"

    SvaraRadera
  6. IT-ytligheten hör jag ofta talas om, men ser aldrig i verkliga livet. Det kan bero på att jag är för djupt insyltad och helt enkelt står för nära, det är jag mycket medveten om.

    Men det som kräver ansträngning kommer man ihåg.

    SvaraRadera
  7. Idag har jag brutit mot mina grundläggande principer och gjort en powerpointslinga inför en föreläsning nästa vecka - det känns lite bättre när jag har upptäckt tangenten B:s magiska funktion...

    SvaraRadera
  8. Bra, principer mår väl av att testas ibland. Visst är det skillnad på att använda något man känner sig hemma med?

    SvaraRadera