onsdag 2 september 2009

Jag förstår Björklund

Jodå, ni läste rätt. Det händer att jag förstår Björklunds reaktioner på det han föraktfullt avfärdar som flum.

Det händer t ex när någon avslutar ett meddelande, eller inlägg, med kramisar. I det läget spelar det ingen roll hur många examina och akademiska meriter människan besitter, min respekt för dennes professionalitet får sig en törn. Väljer människan kjamizz som avslutning och pepprar sin text med *fnittrar* eller *hihihi* har vi en lång och seg uppförsbacke framför oss innan vi når någon nivå där jag kan ta honom eller henne på allvar överhuvudtaget.

Jag önskar då och då att jag inte reagerade så, kanske är det någon allergisk reaktion?

Förväxla bara inte min förståelse för Björklunds reaktioner med någon slags sympati för hans ignorans, kontrollmani eller hans fixering vid tonårspojkar.

2 kommentarer:

 1. helt underbart!
  Jag hatar nog björklund mer än brukligt, men det där var klockrent.
  Varje människa som förnedrar sig själv genom att i text ge uttryck för ett flickigt fnitter eller lägga in ett prepubertalt z förtjänar att gå om grundskolan.
  Problemet är ju att Björklund inbillar sig att hårdare tag och strängare straff ska få svaga elever att skärpa sig. Eller egentligen, problemet är att med björklunds politik kan vi väldigt tidigt skilja agnarna från vetet, förneka potentiella begåvningar en chans att kompensera och komma ikapp. Vi kan med hans regler skapa väldigt tydliga och väldigt tidiga klasskillnader, inte bara ekonomiskt utan även kunskapsmässigt.
  En fattig person med dåliga kunskaper röstar lättare på alliansen än en fattig person med goda kunskaper. En rik person röstar på alliansen oavsett.

  SvaraRadera
 2. Björklund appellerar till människors längtan efter trygghet och ramar, förutsägbarhet och mätbarhet. Allt det där andra, det som inte passar in bakom radhusets nylongardiner, det som är kantigt och annorlunda och man inte kan betvinga med 'vad ska grannarna säga', det vill Björklund ge intryck av att han kan stänga ute och skydda människor ifrån.

  Och då föredrar jag faktiskt att dela värld med både kjamizzar och fyrtioåriga fjortisar.

  SvaraRadera