Vi får den största soldosen under den känsligaste perioden av vårt liv, det vill säga som barn och i unga år. Man beräknar att mer än 80 procent av våra solskador i huden uppkommer redan före 18 års ålder.
Detta vet vi. Detta har vi vetat ett tag. Var anlägger man då lämpligen en ny lekplats? Mitt i stekande sol, utan skuggande träd. Varför det?
Vad sägs om att ni gör såhär, samhällsbyggare, bostadsområdersanläggare och övriga lekplatanläggare: plantera stora, lövrika träd med stabilt grenverk (barn gillar att klättra i träd, så tänk på att hålla marken under mjuk och fallvänlig, asfalt går fetborg, det är dessutom inte särskilt miljövänligt) kring lekplatserna, framförallt på den södra sidan men glöm inte den sydöstra sidan, förmiddagssolen är stark, och heller inte den sydvästra. Ett och annat fruktträd, inga paradisäpplen eller sånt dekorativt trams utan riktiga, ätbara, goda frukter vore trevligt också.
Träden behöver ett par år på sig för att växa till användbar storlek. Under tiden gräver ni ner ett par höga, kraftiga stolpar. Mellan dessa spänner ni rep, rejäla trossar av ekologiskt material, så att barnen kan klänga omkring och öva sin styrka och smidighet. Över alltsammans spänner ni, mellan stolparna, segelduk. Inte platt som ett tak, utan vinklat så att det dels skuggar lekplatsen, dels låter regnet rinna av så att segelduken inte möglar.
Varsågod, där har ni en lösning. Fixa det nu, så att den uppväxande generationen skyddas från den strålning det allt tunnare ozonskiktet släpper igenom.
Scream for me!
14 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar