lördag 3 maj 2008

Gratis arbetskraft

Det finns gott om gratis arbetskraft, arbetslösa och socialbidragare kan aktiveras för ett par dagar, anser Oraklet i Lund i en kommentar till en artikel om konsekvenserna av Valborgsmässofirandet i stadsparken.

Ett svar på Oraklets inlägg, från signaturen Människovärde framför allt, påpekar att varken socialbidragstagare eller arbetslösa är gratis arbetskraft, och jag håller innerligen med honom/henne. Inget hindrar naturligtvis att arbetslösa erbjuds en anständig lön för att städa upp i parken efter festen, kanske rentav att arbeta som parkvärdar under festen, för att se till att folk hittar till bajamajorna och till skräpkorgarna, att ingen sätter eld på vare sig parken eller sig själv med medhavd grill och vad mer det nu kan vara. Huvudsaken är, jag vill verkligen understryka detta, att de som engageras får en anständig lön för jobbet.

Vi måste vara uppmärksamma på hur vi ser på människor omkring oss. Börjar vi betrakta arbetslösa och socialbidragstagare som gratis arbetskraft tar vi ett steg på vägen mot att betrakta dem som tredje klassens medborgare. Det är en farlig väg att vandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar