fredag 20 november 2009

Hierarkier

Jag är inte man. Därför har jag sannolikt bara en mycket ytlig uppfattning om hur manliga hierarkier fungerar, en känsla av att de är tydliga och raka, näst intill okomplicerade, kan lika gärna vara fel, men så tycks det.

Kvinnliga hierarkier tycks mig fungera på annat sätt, de är antydda och ibland svåra att se, och de har enorma krav på att inget får sägas rent ut. Sätten att rätta in någon som placerat sig lite fel i ledet sägs vara indirekt, vasst och kyligt.

Det antyds att dessa kvinnliga hierarkier skulle vara förhärskande i svenska skolor, framförallt i förskolor och grundskolor, och att detta skulle vara en orsak till att så få män söker sig till läraryrket. Det antyds i samma diskussioner att den låga lönen är en verkan, inte en orsak, och att chansen att den faktiskt skulle höjas utan att andelen män i kåren höjs är mycket liten.

Jag känner att jag befinner mig långt ute på gungfly här, utan någon riktig vetskap om vad som är rätt och fel, men jag tror det är något som är lite viktigt att fundera över.

2 kommentarer:

 1. Jag är helt säker på att du har rätt i att det är något att fundera över.

  Nu blev det ytterligare en aspekt som gav allt ytterligare en dimension.

  Det här kommer jag nog knappast lösa på en kafferast =/

  SvaraRadera
 2. Nej, det tar nog mer tid än så, och det finns många blindskär att fastna på på vägen.

  Men det är något man inte bör vifta bort.

  SvaraRadera