onsdag 25 november 2009

En ny lek

Lilla O bjuder på en bokfrågeutmaning. Kanske är det en lek för mig? Jag provar:

Bokstaven A:

1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.

Det får bli två böcker som hänger ihop: Illiaden och Odyséen, dramatiska sorgliga passionerade spännande bildande epos där gudarna med självklarhet använder människorna som verktyg och lekbollar.

2.Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.

Jag lägger till ett litet s och nämner en av mina absoluta favoritböcker här i världen: Douglas Adams the Hitchhiker's Guide to the Galaxy

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?

Nalle Phu och den stormiga dagen är den första bok jag minns, och till Nalle Phu återvänder jag så ofta jag kan. Och lite till.

4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.

Först av allt dyker Conrads Heart of Darkness upp. Hans karaktäristiska skriftspråk gör den lite för svårbemästrad för att vara användbar i undervisningen men den är ändå väl värd att läsa.

2 kommentarer:

  1. Jag fick för mig att jag skrev en kommentar och tipsade om Sven Lindqvist, men jag kanske aödrig fick iväg den. Lite typiskt mig och kanske de flesta andra lärare så här i slutspurten. Utrota varenda jävel hänvisar ganska mycket till Mörkrets hjärta och är riktigt bra! Trevligt att läsa dina svar! Nu tar jag med mig jobbet hem. På söndag kanske hjärnan har vaknat... Ha en bra helg!

    SvaraRadera
  2. Ska titta på Lindqvist, kanske kan man göra en kombination och krydda den med lite Bogart?

    Tack för tipset

    SvaraRadera