onsdag 19 augusti 2009

Socialt utsatt miljö

Om den bisarra logik som ändå finns när unga människor dödar skriver SvD:
Läkaren Clara Gumpert, som är verksam vid sektionen för rättpsykiatri på Karolinska institutet, har tidigare jobbat nästan tio år på behandlingshem för svårt kriminellt belastade ungdomar [...] Det är först i efterhand som man kan se ett slags logik, även om den kan vara bisarr. – Man får inte glömma att det inte bara handlar om individ, utan också om situation. Nästan vem som helst kan döda under mycket pressade förhållanden. Många gånger rör det sig om en serie olyckliga omständigheter
Niklas Långström, chef för Centrum för våldsprevention vid Karolinska institutet tar vid och svarar på frågan om det kan finnas grupptryck med i bilden om där bara är två personer i gruppen:
 Två personer i en intensiv ­relation där starka känslor är i omlopp kan gå in i ett slags ”bubbla” där de skapar sin egen värld. Den enes missuppfattningar och feltolkningar kan tas över av den andre och vridas än mer. Paret kan uppleva samma utanförskap gentemot omgivningen som medlemmar i kriminella gäng. Man påverkas knappt av något utanför bubblan.
Artikeln talar också om hur viktig miljön är i sammanhanget:
Precis som för de flesta brott har den socioekonomiska bakgrunden viss betydelse. Att växa upp i en socialt utsatt miljö ökar risken, än mer om föräldrarna själva är kriminella eller missbrukare. Likadant är det om man själv erfarit övergrepp, eller om man har kriminella kamrater som accepterar eller uppmuntrar våld.
Flera av de unga våldsverkarna i de uppmärksammade brotten under de senare åren har kommit från det som brukar kallas 'välbärgade medelklasshem'. Det kan tyckas att det borde vara motsatsen till en socialt utsatt miljö, men skenet kan bedra.

6 kommentarer:

 1. Eftersom jag från och till har psykoser blir jag irriterad av att höra att just vi skulle vara benägna till brott. Har aldrig strukit ett hår på någons huvud, och kommer aldrig att göra det, har inte ens köpt svart. Hur otroligt det än låter för oinitierade kan man under psykosen OCKSÅ tänka normalt. Förvirringen och realitetsuppfattningen fungerar parallellt.

  SvaraRadera
 2. Ändå talar statistiken för att så är fallet - psykos innebär inte med automatik brottsligt agerande, men ökar benägenheten till ffa våldsbrott. Det är inget varken jag eller någon annan hittat på. Sen kan man ägna en stund åt att fundera över om det faktiskt är psykosen i sig själv som varit den utlösande faktorn eller om det istället handlar om självmedicinering, om utanförskap, om bristande eller felaktigt stöd från omgivningen eller annat.

  Jag skulle också vilja passa på tillfället att understryka att jag INTE talar om psykoser i mitt inlägg, snarare tvärtom.

  SvaraRadera
 3. Statistik ska alltid tas med försiktighet, ifall det är säg 1/100 000 att en genomsnittlig människa mördar och kanske 5/100 000 att en person med psykoser gör detsamma. Säger man gånger så blir det väldigt mycket.

  Pss sätt så är det kanske 10 gånger vanligare att män mördar än kvinnor. Men ifall det är 0,2/100 000 att en kvinna mördar och 2/100 000 att en mördar så kan man ju knappast dra slutsatsen att män i allmänhet är mördare.

  För ett tag sen såg jag en undersökning från BRÅ angående lagförda våldsbrott där förövernas etniska bakgrunds jämfördes. Det visade sig att personer med arabiskt ursprung lagfördes för 2,3 jämfört med etniska svenskar medan ostasiater lagfördes för 0,9 jämfört med etniska svenskar. Om detta beror på kulturella skillnader och/eller socioekonomiska faktorer vet jag inte. Men hur som helst så begår ju inte genomsnittsinvånaren i Sverige speciellt många brott vilket gör att även om personer med arabisk ursprung bergår 2,3 våldsbrott jämfört med etniska svenskar är det en väldigt liten andel. Men vissa tycker ju att vi ska kasta ut alla araber för att de begår mer brott än oss. Borde inte ostasiaterna kasta ut oss etniska svenskar av samma anledning, vi är ju mer kriminella.
  Som man ligger jag dessutom risigt till.

  SvaraRadera
 4. Det är kanske intressant att kommentatorerna väljer att fokusera på psykoser i kommentarer till ett inlägg om miljöns betydelse. Kanske uttryckte jag mig alltför luddigt.

  Anonym, din statistik är ju fullkomligt poänglös annat än om du vill visa, ungefär på samma sätt som jag gjorde i mitt statistikexempel, att t ex alla ostasiater inte är fullständigt genomhederliga även om de flesta är det.

  SvaraRadera
 5. Att vara socialt utsatt handlar ju inte bara om vad ens föräldrar har för arbete.

  SvaraRadera
 6. Johan: det har du så rätt i, att hävda det vore att försöka förenkla världen.

  SvaraRadera