söndag 16 augusti 2009

Gentlemannaregler

Vad jag menade var ju det fallet där mannen i ett pågående förhållande inte accepterar kvinnans nej samtidigt som hon inte gör minsta motstånd. Där har man ju från visst håll velat att det beteendet ska inrymmas i våldtäktsbegreppet [...]
– Man brukar ju säga att ett nej är ett är nej och det kan jag ju i och för sig hålla med om. Det är naturligtvis ett allvarligt brott mot en gentlemannaregel att inte acceptera det. Men det är inte värt två års fängelse
66-årige kammaråklagare Hillegren traskar obekymrad vidare i ullstrumporna, och det intryck hans uttalanden ger är att detta är en sällsynt inblick i hur resonemanget faktiskt går bakom kulisserna.

Vad innebär ett 'allvarligt brott mot en gentlemannaregel'? Det låter nog så harmlöst, vilka konsekvenser är det värt? Är det värt några konsekvenser överhuvudtaget?

Hillegren är en gammal man. Han är på väg mot pensionen, guldklockan och friheten och behöver inte längre tiga om det som förväntas hållas 'inom huset', konsekvenserna av att det kommer ut blir inte längre hans. Är detta orsaken till att han är så lösmynt, eller är det verkligen hans egna personliga åsikter vi får del av?

2 kommentarer:

 1. Den här attityden har ju Katarina Wennstam visat förekommer ymnigt i sin bok om våldtäktsrättegångar.

  Själv vet jag att det är så många tjejer och kvinnor som blivit utsatta för samlag mot sin vilja och sexhandlingar. Ofta i kombination med annan förnedring. Det är en bråkdel som anmäler och av den bråkdelen så går nästan ingenting till åtal – och det beror på att våldtäkten och de oönskade sexuella handlingarna sker mellan fyra ögon – och ofta i ett nära förhållande.

  Men skadorna som blir på självkänslan är mer eller mindre outplånliga och går verkligen på djupet.

  Det leder till depression och tvingande bedövningsbehov mot smärtsamma känslor, tröstbeteende, självmedicinering i form av något missbruk – tobak, tabletter, (kan även vara kaffe, godis) kanske även alkohol och tyngre droger.

  SvaraRadera
 2. Visst är det så. Att tvinga någon att utföra något mot dennes vilja är åtskilligt mer än ett oskyldigt brott mot någon lagom flummig gentlemannaregel.

  SvaraRadera