lördag 12 april 2008

Solen skiner

Utanför mitt fönster ser jag barnen spela boll, de använder den gemensamma uteplatsen som mål. Kreativa ungar, som barn överallt tar de vad som finns till hands och gör det till vad de behöver för leken.

Det vi vuxna behöver ge dem är utrymme, gott om plats att leva, leka, existerar tillsammans. Träd, tex, kan ju vara trevliga som prydnad i en stad, men vore det inte bättre om de vore klättringsbara? Eller åtminstone både ock? Gräsmattor, vida, gröna, jämna, sköna, prydda med små rara rabatter och kringgärdade av gångar, är inte det slöseri med utrymme? Varför inte gräsmattor, vida, gröna, tufsiga, sköna, prydda med små rara barn som tar plats, hojtar och skriker och leker och har sig?

Är det bara jag som ser en värld idag med gott om utrymme för friska aktiva vuxna, men nästan ingen plats kvar för friska aktiva barn att stoja och vara kreativa helt oorganiserat och spontant? Är det så klokt?

2 kommentarer:

 1. Tror oxå ungarna behöver mer uteliv!
  Det är därför jag är emot storstadifieringen (det ordet har jag hittat på alldeles själv!) som regeringen verkar förespråka. Jag tycker det är bättre att sprida ut oss över hela landet och få mer utrymme att röra oss på...eller rättare sagt så vi måste röra oss! :)
  Ungarna sitter inne framför tv/dator. Äter skräp. Blir feta å slöa.
  När jag var liten (innan tvn uppfanns...typ) så var man ute från morgon till kväll och rörde på sig. Cyklade så att lårmusklerna såg ut som på en rysk kulstötare. Vi åt riktigt smör, drack riktig mjölk, åt riktiga gräddsåser, riktig potatis och riktigt kött. Ingen var fet och lat på den tiden! :)

  Numera är jag visserligen fet och lat och sitter för mycket vid datorn, men det var inte det vi pratade om! ;)

  SvaraRadera
 2. Ett bra, användbart ord du hittat på för ett fenomen som sprider sig som en löpeld över landet.

  Är det så att det finns en medveten tanke i att bygga landet barnotillgängligt, eller är det en oförutsedd konsekvens av något annat, tro?

  SvaraRadera