söndag 27 april 2008

mat vs miljö

För ett halvår sen handlade allt om miljön, skriver Marteus i Expressen. Nu handlar allt om maten, fortsätter hon, och onekligen har hon en poäng. Debatten, åtminstone den som förs i svensk kvällspress, verkar bara ha plats för en fråga åt gången.

Trots att det, som Marteus påpekar, egentligen är två sidor av samma mynt. Matbristen beror på människans sätt att bruka miljön. Så länge vi människor inte är villiga att ändra våra vanor, inte kan tänka oss att gå först i ledet, inte kan tänka oss att ge upp ett uns av vår bekvämlighet blir det svårt att åstadkomma någon ändring.

Nog verkade biobränsle bra, men uppriktigt talat, det vore ännu bättre att ta bussen. Att ta tåget istället för att flyga kostar timmar, i synnerhet så länge tåget är trångt och obekvämt, men använd timmarna till att läsa, sova, skriva ett brev eller sticka en mössa så har du vunnit ett par timmar istället för att förlora dem.

Och ni i regering och kommuner, se till att allmänna kommunikationer har tillräck kapacitet för att möta behovet, och finansiera hela kalaset med skattepengar. Nog är världens framtid värd de slantarna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar